IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Можем да поемем 20 хил. деца от Украйна без натоварване на системата

Не се предвижда промяна на ваканциите за учениците, каза министърът на образованието

21:12 | 13.03.22 г. 1
<p>
	<em>Николай Денков. Снимка: БГНЕС</em></p>

Николай Денков. Снимка: БГНЕС

България може да поеме около 20 хил. деца от Украйна без натоварване на образователната система, каза пред bTV министърът на образованието акад. Николай Денков.

"Подготвяме сценарий и със 100 хил. деца, когато ще трябва да се създаде нова организация“, обясни той.

По думите децата под 18 години сред бежанците от Украйна са около 11 300. "Трябва да се разбере колко ще искат да останат, къде ще останат и ще им се предложат училища и детски градини“, заяви той.

По думите му децата от Украйна ще имат допълнителни часове по български език, осигурено е целево финансиране. Има и учители, които да осигурят това обучение.

Децата с двойно гражданство вече са в училищата и в детските градини. Сега става дума за тези, които ще са със статут на бежанци, поясни министърът.

Чака се от Министерство на здравеопазването да уточнят какъв да е здравният статус, за да бъдат приети децата в училища и забавачки - например какви ваксини трябва да имат, поясни Денков.

Не се предвижда промяна на ваканциите

Не се предвижда промяна на ваканциите за учениците, тъй като имаше онлайн обучение през цялото време на епидемията. Усилията трябва да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в училище на тези деца, които отпаднаха, заяви още министърът.

"Междувременно заради неприсъственото обучение, както и миналата година, ще използваме до 2 седмици след края на учебната година", посочи още той.

"Ние излязохме с една статистика, която показа, че нашите ученици имат доста по-малко задължителни учебни часове от техните връстници в европейските страни. Най-големи са разликите между 1-ви и 6-и клас. Всъщност след това от 7-и до 11-и клас са практически равни на техните връстници, 12-и клас също е по-кратък, но той си има специфика", обясни министърът.

По думите му Министерството на образованието вече организира преглед на учебните програми и на учебниците, но той трябва да върви заедно с една дискусия.

Кога ще отпадне тестването за COVID

"Кога ще отпадне тестването за COVID на учениците e решение на здравните власти. Очакваме колкото може по-бързо да отпаднат част от мерките“, коментира още министърът.

Той отбеляза, че няма проблем с доставката на тестове.

В около 50 от 250 български общини вече няма тестване, защото в тях заболеваемостта е под 250 на 100 хил. души, допълни Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още