IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждаем се от голяма енергийна сделка

Във време на криза има възможност за сътрудничество между ЕС и САЩ относно по-умни и по-безопасни източници

20:12 | 21.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Подтикната от хаоса на войната в Украйна, Европа осъзнава, че се нуждае от по-приятелски източници на енергия и то бързи. Отвъд Атлантика президентът Джо Байдън има нужда да може да противодейства на консерваторите, които твърдят, че той е виновен за инфлацията. В интерес и на Америка, и на ЕС е да се обединят в името на икономическата сигурност и конкурентоспособност в един по-поляризиран свят, пише Рана Форухар за Financial Times.

Това изисква не само по-интелигентен и по-безопасен план за снабдяване с енергия, но и ясен път към въглеродна неутралност и инвестиции в най-стратегическите чисти технологии – които също така ще диктуват работните места и растежа на 21 век.

В рамките на тази криза има перспектива: а именно, възможността за голяма сделка между САЩ и ЕС относно енергийната сигурност и изменението на климата. Тя не бива да се пропуска.

Започнете с най-непосредствения проблем, който е зависимостта на Европа от руския нефт и газ. ЕС най-накрая - и мъдро - разбра, че няма връщане назад към разчитането на руската енергия. Съюзът ускорява собствения си преход към алтернативи на изкопаемите горива. Но през следващите няколко години няма как да се заобиколи фактът, че ще има нужда от някои изкопаеми горива, за да се запълни празнината. Може ли да дойдат повече от САЩ?

Белият дом се надява да е така. На енергийната конференция CERAWeek наскоро министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм каза на петролните ръководители (макар и не с толкова много думи) „сондирайте, хора, сондирайте“. Както тя каза, страната сега е „във военно положение“ и индустрията трябва „да произвежда повече, където и ако можете“. Тя каза също, че администрацията ще облекчи издаването на разрешителни за нови тръбопроводи, нещо, за което големите петролни компании настояват.

Това очевидно е знаков обратен завой за президента, който изгради кампанията си около прехода към зелена енергия. Но дори демократите стигат до идеята, че войната в Украйна и глобалните последици са по-важни от екологичните линии в пясъка, или поне в краткосрочен план.

Републиканците вече обвиняват миналите ограничения на Байдън върху новите сондажи на изкопаеми горива за рязкото покачване на цените на газа, което може да навреди сериозно на демократите на междинните избори през ноември. Сега, когато Белия дом казва на индустрията да произвежда повече, той трябва да се надява, че прогресистите от левицата няма да отхвърлят ново законодателство, което би й помогнало да го направи.

Инвеститорите са друго предизвикателство. Уолстрийт доскоро беше песимистичен по отношение на енергийния сектор, който преминава през редовни цикли на бум и срив при капиталовите разходи в зависимост от цената на петрола. Последните усилия за производство и проучване доведоха до доста набъбващ дълг, който разтърси пазарите преди няколко години.

Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
многп сте се надъхали пичове :) просто ЕС няма да е примадоната , ще сиотвори въглищните мини който затвори , ще почне отново да строи ядрени реактори , ще почне отново да инвестира в енергийни технологии , отново ще окупира половин Африка и т.н. Все неща дето са правени в не далечното минало . Е да, ще плати скъпа цена за да разбере , че руските енергийни доставки винаги вървят с допънителни "екстри" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Забрави и крилцата от прилеп, сушени на уханска луна. Това е много евроатлантическо меню. Слава Ухани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
"ЕС най-накрая - и мъдро - разбра, че няма връщане назад към разчитането на руската енергия". Сега ще разчитаме на вятърни мелници, дъх на еднорози и прашец от крилца на феи. МЪДРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ето какво се случва в САЩ. Разбира се, според слабoyмният ypoд и сбиpщината дeгeнepати около него "Путин е виновен". htt*ps://w*ww.youtu*be.com/watch?v=oH3lsmhk1qw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
в бъдещото министерство на истината едва ли ше има място за всички тролеве , журнагля и главни редактори ... голема конкуренция между смрадовете... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ще се топлим с ценности. Радостното е, че на духовият оркестър тук ще му замръзнат cвиpките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Не е евроатлантическо това моржуване. Там нещо садо-мазо, митинги за демокрация, червейчета на скара..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
сондирайте, хора, сондирайте... ааз ще и кажа на тая малoyмна кokошка: "Чети - коkoшичке, ЧЕТИ !!!" Щото още 19-а година в мащабният си анализ на газовите пазари и залежи, ВР казаха, че САЩ имат газ за около 12-14 години само още !!! Просто това са реалностите. С това растящо темпо на добив, дори и тук-там да намерят още някакви шистови находища, след 8-9 години макс и САЩ ще се молят като просяци на Газпром... а ако тръгнат да захранват и ЕС, след 6 или 7 години в най-добрия случай. Тъкмо евроид-иoтите ще направят терминали и няма да има с какво да ги зареждат. И разбира се пак - ВЕИ-глyпостите. ЕС е обречен. След 5-6 години ще е късно да се молят на Русия - те ще са обърнали газовите потоци към Китай, Индия, Пакистан. Тогава ще караме само на вятърни мелници и ще моржуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
моментът в който на власт в ЕС започнаха да идват люде / след честни избори , естествено /, нямащи нищо общо с морала на дьо Гол , например , но имащи много общо с парите на Сорос и Ротшилд , например ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
на мене пък ми трябва да разбера - кога точно беше този исторически критически момент в който - Великата Западна цивилизация, носителка на просперитет, технологии и богатства се превърна в една осмивана жалка система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още