IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще следи и пазара за търговия с храни от първа необходимост

Проучването е заради повишаването на цените на дребно на тези стоки през последните седмици

21:37 | 14.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проучване на пазарите за производство и търговия с хранителни стоки от първа необходимост за евентуално наличие на антитръстови нарушения или нелоялни търговски практики. Това съобщават от антимонополната комисия.

Проучването е във връзка със създалата се в страната напрегната обстановка при продажбата на хранителни стоки от първа необходимост и конкретно на слънчогледово олио, както и с оглед повишаването на цените на дребно на тези стоки през последните седмици.

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване, като изисква информация и доказателства от производители, доставчици, търговски вериги, КЗП и други органи. 

От Комисията посочват, че извършват постоянно наблюдение върху пазарите на производство и търговия с жизнено важни хранителни стоки - захар, брашно, олио, ориз и варива, както и млечни и месни продукти. КЗК е събрала данни за увеличаване на цените на някои от тези стоки от първа необходимост през последните седмици. Освен това разполага с информация за задържане на доставките от страна на доставчиците на такива стоки и конкретно на слънчогледово олио за българския пазар.

С оглед на тези обстоятелства от Комисията се съмняват за евентуално недобросъвестно поведение от страна на предприятията, участващи във веригата за разпространение и продажба на хранителни стоки, което може да доведе до ограничаване или нарушаване на конкуренцията в страната и да засегне потребителите. Всичко това се отразява на търсенето и създава безпокойство у потребителите със съмнения за дефицит на тези стоки, посочва се в съобщението.

Във връзка с изказвания в медиите относно необходимостта от намеса на КЗК за санкциониране на спекулата при продажбата на хранителни стоки в страната, Комисията пояснява, че въпроси, свързани със спекула на различни пазари, не са от компетентността на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Къде са дефинирани тези стоки от първа необходимост? Омръзна ми да чувам понятия които висят във въздуха, някоя държавна институция публикувала ли е списък с всички стоки смятани за "от първа необходимост"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още