IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мехмед Дикме: Държавата няма капацитет да съхранява 1 млн. тона зърно

Правителството да купи на зелено от производителите част от новата реколта, съветва бившият земеделски министър

13:10 | 15.03.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Държавата няма капацитет да съхранява 1 млн. тона зърно, колкото иска да купи. Така коментира по bTV бившият земеделски министър Мехмед Дикме идеите за попълване на държавния резерв и проверките на камионите със зърно за износ.

По думите му на склад в момента има предостатъчно зърно, а след 100 дни се очаква новата реколта.

„Няма как да има контрабанден износ. От задържането на зърното в хамбарите няма да загуби държавата, а земеделските производители, смята Мехмед Дикме. – За двадесет дни с 20% е скочила цената на зърното.“

Според него задържането на зърното в момента ще е голям проблем. Съветът на бившия земеделски министър към правителството е да купи продукция на зелено от българските производители, като им се плати предварително за следващата реколта.

„Така ще гарантират попълването от една страна на държавните запаси, а от друга страна, още утре ще влязат свежи пари в земеделците и те ще могат да направят пролетната сеитба. В момента те имат остра нужда от пари за нея“, посочи Дикме.

Той е категоричен, че държавата не трябва да създава пречки на бизнеса. „Работа на държавата е да подпомага бизнеса, а не да му пречи. Без да познавам хората, които изнасят, тези хора имат договори и ако не изнесат това зърно, в случай че няма форсмажорни обстоятелства, ще трябва да платят неустойки“, заяви бившият земеделски министър по повод проверките на камионите със зърно.

Той дори предположи, че държавата лъже, че „имаме достатъчно зърно или нещо не е наред в държавата“.

„Насъщният поскъпва заради цената на горивата, на пшеницата също. Цената на тока е безбожно висока, каза Дикме и заяви: Министърът на финансите да не се занимава със захарта и брашното или олиото, а с финансите.“

Според него цената на олиото се влияе от борсовите цени и няма спекула. Дикме прогнозира, че цените на всички продукти ще растат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
"Мехмед Дикме: Държавата няма капацитет да съхранява 1 млн. тона зърно" . . . Що бе? То зависи от държавата. Турската държава има . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още