IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо производителите на петрол и газ от САЩ не разрешават енергийната криза?

Отговорът, както при всичко, което се върти около изменението на климата, е сложен

09:10 | 19.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На фона на руската инвазия в Украйна цените на суровия петрол скочиха над 100 долара за барел, а средната цена на американския бензин надхвърли 4 долара за галон. Местното производство на петрол обаче почти не е помръднало през последните две години и остава под 12 милиона барела на ден, с 10-15% под максимума преди пандемията, пише за Wall Street Journal Пол Тайс, професор по финанси от бизнес училището Стърн към Нюйоркския университет.

Общият брой на петролните платформи в САЩ се възстанови само до приблизително 75% от неотдавнашния пик през март 2020 г. Големите шистови производители в САЩ, особено тези в Пермския басейн на Тексас, имат цена на петрола, при която излизат на печалба от 30 долара за барел, така че защо американското предлагане не отговаря на ценовите сигнали от глобалния пазар?

На първо място американската шистова индустрия бе събудена относно своя бизнес модел през 2020 г. Тогава комбинацията от битка за дял на петролния пазар в ОПЕК+ и пандемичните блокади за кратко направи цените на суровия петрол отрицателни и унищожи енергийния сектор, тласкайки повече от 100 северноамерикански петролни и газови компании към фалит до края на годината.

Почти всяка американска енергийна компания прие необходимостта от ограничаване на капиталовите разходи и генериране на свободен паричен поток вместо просто да разширява производството. Новата реалност в производството бе за нулев или лек (до 5%) растеж, като от първостепенно значение бе вместването в рамките на паричния поток. Тази фискална дисциплина се запази през 2021 г., дори когато цените на суровия петрол се удвоиха, и продължава да е в сила въпреки скока на цената с около 30 долара за барел от началото на 2022 г.

Миналата година енергетиката се възстанови от ужасната 2020 г. и се превърна в най-добре представящия се сектор на пазарите на акции и дълг в САЩ. Екипите за управление на енергийните компании не искат да разклащат тази лодка особено предвид регулаторните облаци, надвиснали над индустрията.

Самоналоженият таван върху съвкупните обеми на петрол в американската индустрия се подхранва от перспективата за ограничени растеж на сондажите и достъп до пазара през следващите години, където влизат в игра политиките на администрацията на Байдън срещу изкопаемите горива.

Американските производители на петрол и газ трябва да разширят капацитета си за сондажи и да предвидят експанзия по-далеч в бъдещето, тъй като Белия дом на Байдън отменя или бавно активира договорите за наем на федерални земи, докато отчуждава парцели за национални паметници. Администрацията също така се възползва от законите за околната среда и застрашените видове, за да ограничи сондажите върху частна земя. Нови енергийни инфраструктурни проекти – включително междущатски тръбопроводи и съоръжения за износ на втечнен природен газ – подлежат на глобален климатичен тест, данък за социалната цена на въглеродните стандарти и тези за екологична справедливост. Всичко това ще има смразяващ ефект върху новите проекти и допълнително ще засили консолидацията в индустрията.

Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Не чета статии започващи със "защо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Или пък имаш нужда да прочете статията още един или дори два пъти за да разбереш за какво ти говорят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Това едно на ръка ,но главното е защото не са питали авторите на статията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
В момента реки от пари им течат в джобовете, закакво да си дават зор да разширяват производството?Подобна е и ситуацията в сектора на контейнерните превози, големите компании в бранша като датската Мьолер Мерск или МSC нямат никаквъ интерес да подобрят ситуацията със задръстените доставки..Просто извличат колосални печалби от тази ситуация, миналата година Мьолер Мерск направиха по-голяма печалба отколкото последните 14 години,взети заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Чекат ФЕД да дигне лихвите, та да станат изгодни кредитите за нови сондажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
valentino29
преди 2 години
Защо производителите на петрол и газ от САЩ не разрешават енергийната криза?------------------------------------------------------------------------------------Ми щот не могат! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още