IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли правителството да противодейства на корупцията и без прокуратура?

Прахосване на ресурс е ако Европейската прокуратура разследва всеки сигнал, посочи Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията

19:08 | 16.03.22 г. 4
Може ли правителството да противодейства на корупцията и без прокуратура?

Българското правителство има достатъчно контролни органи на подчинение, за да може да събира, обработва и изпраща достатъчно на брой сигнали до Европейската прокуратура. Този коментар в "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията по повод посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в нашата страна.

Според него едно от нещата, които българското правителство не прави в достатъчна степен, въпреки заявената политическа воля за борба с корупцията, е да мобилизира контролната система, с която разполага.
"На разположение на правителството има изключително голям административен апарат с контролни функции", аргументира се Марков.

По думите му, от много време се говори и има изследвания, че в някои сфери, свързани с обществени поръчки, няма систематичен и приоритизиран контрол, който системата да извършва.

„Проверява се масово, проверяват се по-дребни сделки и субекти, а няма ясна стратегия, която е необходима, ако ще се използва тази система за противодействие на корупцията, даде пример Марков. – Трябва да се приоритизира - кои са важните сфери, сферите с висок корупционен риск, за да може системата да се насочи натам и да генерира факти и достатъчно годна информация. Тогава, когато сигналът стигне до прокуратурата, ще има реални последици".

Марков и смята, че в момента има недотам аргументирано, но за сметка на това силно фокусиране върху няколко ключови звена от системата – специализираното правосъдие, КПКОНПИ, главния прокурор. Той подчерта, че те се демонизират като основни и единствени пречки за борбата с корупцията.

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията очаква Европейската прокуратура да бъде в много висока степен независима от нашата съдебна власт след като български прокурори ще извършват реално разследванията.

Марков се надява правосъдната система да работи и да генерира убедителни доказателства от прокуратурата, за да има достатъчно аргументи и европейската, за да започне разследване. По думите му прахосване на ресурс е ако тя разследва абсолютно всеки сигнал, независимо до каква степен той е подкрепен с информация.

"Трябва българското правителство да си напише домашното", съветва Димитър Марков.  
Той е на мнение, че посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши има по-скоро символен характер – да демонстрира, че това, което се прави в момента в България има нейната подкрепа.

„Това е едно логично продължение на вече заложения план на правителството за по-близко сътрудничество с Европейската прокуратура за борба с корупцията. Преди седмица министър-председателят Кирил Петков заяви, че Министерски съвет ще стане директна точка за контакт с Европейската прокуратура, така че сигналите от Министерския съвет да постъпват към европрокуратурата без посредници“, припомни анализаторът.

Какви доказателства са нужни, за да убедим Европейската прокуратура, че България е надежден партньор, който брани финансовите интереси на Евросъюза? Колко време му е необходимо на правителството за да замени предизборната риторика с политическа и управляващата коалиция да постигне ефект в борбата с корупцията?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
на около 90 % от корупцията съдебната система няма механизъм с който да въздейства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
В ролята на лявото око на гущера = кокорчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Може ли правителството да противодейства на корупцията и без прокуратура? === Тоя филм го гледаме от 90-те. Гущера пак трябва да си гризне опашката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Елвис е жив и живее в сърцата ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още