IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуските банки въвеждат ограничения за теглене и продажба на валута

Икономист предвижда междинни решения на местните кредитори с надеждата нещата да се нормализират

15:01 | 16.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимки: Andrey Rudakov/Bloomberg

В условията на санкции срещу беларуските власти заради участието им във войната срещу Украйна беларуските банки продължават да налагат ограничения върху валутните трансакции, предава „Беласат“.

Наред с други неща, от средата на тази седмица се ограничава възможността за обмяна на беларуски рубли за чуждестранна валута и за теглене на пари в брой от сметки. Лимитът за теглене на валута в някои банки е 100 долара на месец, въвежда се и 20% комисиона за теглене на валута от карти на конкурентни банки.

В „Алфа Банк“ от валутен депозит могат да бъдат изтеглени максимум 10 хил. долара и 3 хил. евро веднъж на 30 дни (за клиенти на A-Private - 50 хил. долара и 15 хил. евро).

„Банка БелВЕБ" е определила лимити за обмен на валута, но не е уточнила какви. От сметки в чуждестранна валута, ако картата е свързана с тях, могат да се изтеглят до 1000 долара/1000 евро на ден.

„Белагропромбанк" забрани тегленето на повече от 100 долара на месец от картите. Освен това може да изразходват само 100 долара на месец от карти в беларуски рубли за трансакции в чуждестранна валута: ограниченията се отнасят за преводи, банкомати и плащания в онлайн магазини.

„Беларусбанк" е ограничила обмяната на валута с карти - в рамките на 400 рубли на ден. Тя също така повиши таксата от 3% на 20% за теглене на пари в брой в долари и евро от карти, издадени от други банки, както и в чужбина.

Картата в рубли на „Белгазпромбанк“ позволява теглене на пари в брой до 5 хил. долара на ден в чужбина. От карта в чуждестранна валута може да се теглят до 500 долара на ден. „БНБ-Банк“ въведе такса от 1% за теглене на пари в брой от сметка в чуждестранна валута.

От 16 март „Дабрабат Банк" ограничава максималната сума в чуждестранна валута, наредена от физическо лице от сметка в рамките на 30 календарни дни, до 3 хил. долара/3 хил. евро/350 хил. рубли.

„Паритетбанк" въведе лимит за теглене на валута в брой от разплащателни сметки във валута, към които не са свързани банкови карти. По този начин се ограничава изплащането на пари в брой до 3 хил. долара/3 хил. евро не повече от веднъж на 30 дни при условие, че предварително е подадено касово нареждане до банката 10 работни дни по-рано.

„Приорбанк“ ограничи обмяната на валута по картите до 3 хил. беларуски рубли на ден. Валутата може да бъде изтеглена въз основа на нареждане. При теглене на сума, надвишаваща 1000 рубли или равностойността на повече от 10 долара в чуждестранна валута, се изисква предварително нареждане. Максимална сума на поръчка за клиент е не повече от 3 хил. долара в еквивалент. Валутата може да бъде получена на 14-ия работен ден след направата на поръчката.

По-рано в коментар за „Белсат“ за валутните ограничения, наложени от Централната банка на Русия, икономистът Дмитрий Крук прогнозира днешните събития.

Според него през следващите дни в Беларус може да не се вземат решения, подобни на руските, а вместо това ще се вземат някои междинни решения с надеждата „да се изчака, в случай че се подобри положението". Крук не изключва, че банките просто мълчаливо ще се забавят, ако хората се опитат да изтеглят спестяванията си.

„Но това не означава, че този вид ограничения не могат да бъдат въведени малко по-късно - след няколко дни или седмици. Следват много възможности", казва икономистът.

Припомняме, че от 9 март Руската централна банка забрани на банките да продават на гражданите валута в брой за срок от шест месеца, като тя може да бъде обменяна само за руски рубли. Освен това руските граждани могат да теглят не повече от 10 хил. долара от сметките си в чуждестранна валута. Останалата част от парите може да бъде изтеглена само в рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
така е :) Русия обаче е явно над нещата ... така нападна и Финландия и Полша навремето .... този дребен бандит трябва да бъде сложен веднъж завинаги на мястото си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Значи Украйна няма право да членува в НАТО според Русия, защото е заплаха за сигурноста и, но Беларус има право да членува в Руския военен блок. Беларус също е до границите на НАТО и е заплаха за сигурноста на всички ни. Значи утре НАТО може спокойно да проведе една малка военна операция в Беларус, нали така излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Ахахаха- прочетох заглавието като ''Белоруските банДи, а не белоруските банКи'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още