IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се изстреля до нов 30-годишен връх през февруари

Покачването на цените надмина целевия диапазон на Канадската централна банка за 11-и пореден месец

17:26 | 16.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на потребителските цени в Канада достигна 30-годишен връх през февруари, с което затвърди очакванията, че централната банка на страната ще продължи да увеличава лихвите през следващите месеци, за да озапти покачващите се цени, пише Bloomberg.

Годишната инфлация се е ускорила през миналия месец, нараствайки от 5,1% през януари до 5,7 на сто през февруари, съобщи статистическата служба на Канада в сряда. Това е най-високото ниво от август 1991 г. и е над медианните прогнози на икономисти, анкетирани от медията, за повишение до 5,5%.

Канада Канада

На месечна база цените са се увеличили с 1%. Очакванията са инфлацията да продължи да се ускорява, след като руската инвазия в Украйна изстреля цените на суровините до рекордни равнища и предизвика въпроси дали централната банка не е закъсняла в разпознаването на рискове.

Данните в сряда затвърждават очакванията, че гуверньорът на канадския регулатор Тиф Маклем ще продължи с цикъла лихвени повишения на следващото заседание на банката, насрочено за 13 април.

Централната банка прогнозира, че инфлацията в началото на 2022 г. ще е малко над 5%, а след това ще се забави до 3% в края на годината. Прогнозите обаче губят своята давност - цените на редица стоки се повишиха през февруари, когато инфлацията в страната надмина 5% за втори пореден месец. Освен това покачването на цените продължи да е над целевия диапазон от 1 до 3% на банката за единадесети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Че управлението е лошо лошо е, но за разлика от ЕЦБ тяхната банка започва да вдига лихвите и да се бори с инфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
По всичко изглежда, че канадците в момента имат най-лошото управление от векове и нищо добро не ги чака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още