IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на криптовалутите е скучно, но все пак светло

Когато става въпрос за икономически въпроси, скучното може да е точно това, което търсим

13:06 | 27.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптопазарът все още има много нерешени загадки, но те постепенно започват да разкриват тайните си. Последните няколко месеца на хаос показват за какво биткойнът и другите криптоактиви са добри: те са напреднал инструмент на глобализацията, луксозни стоки за сложни, добре функциониращи пазари – а не защита от грабителствата на враждебни правителства, пише Тайлър Коуен в материал за Bloomberg.

Една популярна – особено в либертарианските кръгове – теза гласи, че когато инфлацията е неудържима и правителствата конфискуват частен капитал, криптовалутите ще са убежище. Все повече изглежда, че това виждане е погрешно.

През февруари канадският премиер Джъстин Трюдо замрази банковите сметки на мнозина от шофьорите, блокирали Отава в протест срещу противоепидемичните мерки. Мярката скоро след това бе отменена, но посланието бе ясно: състоянието на политическите опоненти е уязвимо. Също така доставчиците на платежни услуги спряха потоците от средства към шофьорите. Може би очаквате, че криптовалутите ще бъдат използвани като алтернатива, но и това не стана.

Равнището на инфлацията в САЩ нарасна до 7,9% - много над като цяло очакваното преди година. Като се имат предвид сътресенията на пазара на петрол и зърно, инфлацията в Европа също изглежда напът да се ускори. И все пак цените на биткойна и етера са значително по-ниски спрямо стойностите от ноември.

Руската атака срещу Украйна по всяка вероятност е увеличила шансовете за още по-мащабна война. Но дори и това не донесе преимущество на криптовалутите.

На редица руски олигарси бяха конфискувани средства, най-вече в Европа, и подобни политики изглежда остават популярни. И все пак скорошният пик в цената на криптовалутите изглежда е в резултат на относително умерен указ на президента на САЩ Джо Байдън за регулирането на криптопазара.

И така – вместо да гледаме на криптовалутите като на последен пристан в случай на тоталитарни, апокалиптични или подобни на „Лудия Макс“ сценарии, истината може би е по-прозаична: бъдещето на криптоактивите е в присъединяването им към финансовия и регулаторен естаблишмънт, а не бунтуването срещу него. Ако по-голямата част от света отива по дяволите, това ще е меча новина за криптовалутите. Те ще работят най-добре в синхрон с други финансови мрежи, а не като техен заместител.

Помислете за възможните законни приложения на криптовалутите. Може би предприемачите ще създадат мащабна онлайн метавселена, простираща се отвъд националните граници и позволяваща плодотворно общуване, включително и с цел търговия. За много трансакции, особено микроплащания, криптотрансферите може да се окажат по-смислени, отколкото цялата търговия да се обработва през настоящата доларова система. Имаме поне обещанието, че криптовалутите ще са по-бързи, по-надеждни и по-сигурни.

При такъв сценарии криптовалутите ще струват най-много, когато международните търговски мрежи и интернет връзки са стабилни. Сега те са по-скоро обратното и в резултат цената на криптовалутите се понижава. Реалността е, че криптосветът е един глобализиран продукт от самото си начало.

Вижте DeFi – децентрализираните финанси. Истинският потенциал на DeFi е да улеснява изпращането на средства на големи разстояния, например при изпращане на пари на талантливи артисти в Африка или Югоизточна Азия, или пък в Украйна и Русия. Както и с метавселената, това е нереализиран потенциал, но беше и остава възможно. Или си представете десетките други продуктивни приложения на криптовалутите, може би все още недостатъчно популярни или изобщо невъобразими досега, също както незаменяемите токени (NFT) не бяха нищо доскоро. Също както и при заемите, тези приложения ще покажат своето най-добро и максимално развитие в стабилна и глобализирана световна икономика.

Окуражаващо е да видим колко много хора правят криптодарения за съпротивата в Украйна. Но истинското бъдеще на криптовалутите е в устойчивата търговия, не в еднократните транфери.

Нека е ясно, това не е скептичен аргумент срещу криптовалутите. Ако криптовалутите са подходящи за много различни цели, а не само в случай на един апокалиптичен сценарий, стойността им би трябвало да расте със установяването на една по-здрава и по-стабилна световна икономика. Точно това сигнализира сегашното понижение в цената на криптоактивите.

Също така е важно да оставим настрана апокалиптичните сценарии. Може би нищо няма да работи добре или да има висока стойност в един такъв свят.

Някой ден, може би – въпреки че този ден засега изглежда много далечен – криптовалутите ще станат поредният скучен финансов инструмент. Ако и когато този ден дойде, ще си заслужава да си припомним, че когато става въпрос за икономически въпроси, скучното може да е точно това, което търсим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Знаеш ли как се наричал шита на шитовете? Pуплoкойн :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Няма няма, не бълнувай - рупличката ще изчезне първа даже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Браво! Дойдохме си на думата, за Светлото бъдеще. Но там ще има 1 валута - тази на Антихриста. Крипт-мрипто: всичко бан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още