IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росграм - руската услуга, която ще опита да замести Instagram

Москва блокира американската социална мрежа по-рано тази седмица

18:17 | 16.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Руски технологични предприемачи ще пуснат приложение за споделяне на снимки, насочено към вътрешния пазар. По този начин те ще се опитат да запълнят празнината, оставена от Instagram, която властите блокираха тази седмица, предава Ройтерс.

Новата услуга, известна като Росграм, ще стане активна на 28 март и ще има допълнителни функции, включително такава за кампании за набиране на пари и платен достъп до част от съдържанието, разкрива уебсайтът на услугата.

„Партньорът ми Кирил Филимонов и нашата група от разработчици вече бяха готови за този обрат на събитията и решиха да не пропускат възможността да създадат руски аналог на популярна социална мрежа, любима на нашите сънародници“, коментира във „ВКонтакте" Александър Забов, директор връзки с обществеността на компанията.

Руският държавен комуникационен регулатор Роскомнадзор в понеделник блокира достъпа до Instagram, след като компанията майка Meta Platforms миналата седмица заяви, че ще позволи на потребителите на социалната мрежа в Украйна да публикуват послания като: „смърт на руските нашественици“.

Meta, която притежава и Facebook, заяви, че временната промяна в политиката ѝ за речта на омразата се отнася само за Украйна след руската инвазия. Компанията твърди, че ще бъде грешка да попречи на украинците да „изразяват своята съпротива и ярост от нахлуващите военни сили“.

В неделя Meta каза, че затяга политиката си за модерация на съдържанието в Украйна, за да забрани призиви за смъртта на държавен глава.

Русия, която вече блокира Facebook, започна наказателно разследване срещу Meta, а прокурори поискаха от съда да определи американския технологичен гигант за „екстремистка организация“. Делото ще влезе в съда в понеделник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Яко..Росграм значи.Ся следва Росбук,Ростерест и може би и Росугъл..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още