IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпращат още военна помощ на Украйна за 800 млн. долара*

За първи път американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин военнопрестъпник

21:38 | 16.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън обяви допълнителна помощ в областта на сигурността за Украйна на стойност 800 млн. долара, въпреки че позицията му за установяване на забранена за полети зона не се е променила след призива на украинския президент Володимир Зеленски към Конгреса на САЩ за военна помощ, за да бъде отблъснато руското нашествие, предава Ройтерс.

В отговор на исканията на Зеленски Байдън заяви, че САЩ са предоставили помощ в областта на сигурността на Украйна на стойност 1 млрд. долара и допълни, че Америка ще продължи да изпраща на страната оръжия, за да воюва и да се отбранява. Вашингтон осигурява също хуманитарна помощ и подкрепа за украинската икономика с отпускането на допълнителни средства.

„Сам по себе си новият пакет от мерки ще предостави безпрецедентна помощ на Украйна и включва 800 системи за противовъздушна отбрана“, които да възпират руските самолети и хеликоптери, атакуващи украинци, каза Байдън.

По искане на Зеленски Вашингтон ще помогне на Украйна да се сдобие с допълнителни зенитни комплекси, отбеляза американският президент. САЩ ще осигурят също 9000 противотанкови системи, дронове и 7000 леки оръжия като картечници, патрони и снаряди, които ще помогнат на цивилни да се сражават в защита на страната си.

„Ще предоставим и още помощ, тъй като набираме допълнително оборудване, което… сме готови да прехвърлим“, съобщи Байдън.

Новата финансова помощ ще дойде от законопроект за разходите, подписан от Байдън, който включва нова подкрепа от 13,6 млрд. долара за Украйна.

В изказването си пред Конгреса Зеленски сравни нападенията в Украйна с японската атака срещу Пърл Харбър, която въвлече САЩ във Втората световна война, и поиска от конгресмените и директно от Байдън повече помощ.

Американският президент нарече руския си колега Владимир Путин "военнопрестъпник" заради нападението срещу Украйна. В диалог с репортер в Белия дом Байдън заяви: "О, мисля, че той е военнопрестъпник", след като първоначално отговори с "не" на въпрос дари е готов да определи Путин по този начин. 

За първи път Байдън публично нарича руския президент с тази дума. Миналата седмица, по време на посещение в Полша, вицепрезидентът Камала Хари заяви, че Русия "абсолютни" трябва да бъде разследвана за възможни военни престъпления. 

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по-късно посочи, че Байдън е говорил от сърце и отбеляза, че има отделен правен процес, който да определи дали Путин е нарушил международното право и е извършил военни престъпления. В момента този процес тече в Държавния департамент, допълни Псаки. 

По-рано в сряда Русия и Украйна подчертаха, че има пробив в постигането на компромис преди възобновяването на мирните преговори три седмици след началото на руското нашествие, което до момента не успява да свали украинското правителство.

Вчера Белият дом съобщи, че Байдън ще пътува до Брюксел за срещата на върха на НАТО на 24 март.

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Чиба бе, :) комедиант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
баси... как се подклажда война дето руския агресор я започна? Ще обясниш ли този логически парадокс с голимия ти като копейка мозък ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
Petar2015
преди 2 години
Как подклаждат войната само. Да дадат 1 милиард долара за оръжие на враждебен съсед (преди войната?), след това още 800 милиона и още 13 милиарда... После защо Русия иска да обезоръжи Украйна вместо да си седи и да чака? То е ясно. Горките украински работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ще стигне копейник, и още как. Затова и великата пиянска армия е напълнила гaщите и само стреля отдалеч и бомбардира, защото на терен украинците с джавелин, nlaw и стингър ги правят за смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Bones
преди 2 години
Те могат да пращат, ама кво ще достигне е друг въпрос. Наемническата база в Яворов е била унищожена с 30 крилати ракети, без системата за известяване на НАТО да се задейства!!! На 20 км. от полската граница. Разбирате ли какво означава това, настолни рамбовци???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 2 години
От новите дрончета дали има ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
мдааам ... някой май не иска войната да спира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
USA ще се бият с Русия до последният украинец..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още