IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва с българските кораби в украински пристанища?

Пристанището в Мариупол е минирано и няма излизане от него, посочи председателят на Ситуационния център към МВнР Антон Марков

13:01 | 17.03.22 г. 4
Какво се случва с българските кораби в украински пристанища?

Според директора на „Български морски флот“ капитан Александър Калчев шестима от моряците на „Рожен“ вече са евакуирани, а останалите 11 се чувстват добре.

„На „Царевна” екипажът от 17 български и трима украински моряци все още има храна и вода, но запасите намаляват“, посочи корабният мениджър Даниел Стефанов и потвърди, че от доста време нашите моряци се намират на украинска територия.

Заместник-министърът на транспорта и специалист по морско право Владимир Върбанов обясни, че засега само шест човека от двата кораба са предпочели да бъдат евакуирани по суша.

"Другите са на бордовете на корабите и изпълняват своите задължения. В постоянна връзка сме с Международната морска организация за създаването на така наречените сини коридори, за да могат всички кораби да бъдат изведени безпрепятствено до безопасни води. Трябва да се намери някакво решение и тук е ролята на нашата дипломация и на световната, които трябва да решат този въпрос", каза той.

Според капитан далечно плаване Христо Папукчиев ситуацията с българските кораби в украински пристанища е могла да се избегне, ако отговорните мениджъри са следели развитието на застрахователния пазар.

„От 15 февруари те са имали достатъчно време да прегледат клаузите, да се оцени рискът както за плавателните съдове, така и за товарите, които е предстояло да бъдат натоварени или разтоварени и ако е трябвало да бъдат променени направленията на корабите, да се пренасочат към други пристанища. Трудно е да бъдат открити собствениците, тъй като те обикновено се крият зад корпоративни завеси по различни способи“, коментира капитанът.

Председателят на Ситуационния център към външното ни министерство Антон Марков потвърди пред Bulgaria ON AIR, че в момента Мариупол е невъзможно да се достигне и българският кораб е „приклещен в пристанището, в което има взривени няколко кораба и е минирано“.

Според него засега не е възможно да се излезе от пристанището. „Имаме още един кораб в Приморск. От него евакуирахме двама души, след това размислиха още хора, че искат да се евакуират", съобщи Марков.

Председателят на Ситуационния център към външното ни министерство напомни, че МВнР призова всички български граждани и членове на техните семейства да използват осигурените влакове за евакуация от жп гарите в Украйна.

"Евакуирали сме от Украйна над три хиляди български граждани, бесарабски българи, членове на техните семейства и чужденци. Там има много украинци с български произход, така че бройката не е малка. В Киев има няколко човека и в районите на Мелитопол, Мариупол и Бердянск", посочи Антон Марков и подчерта, че дори "зелените коридори" невинаги са безопасни.

Той изтъкна, че всяка една информация преминава и през служби в МВнР, а решението за евакуация се взема съвместно.

Как се осъществява връзката със Ситуационния център на телефон 029482404? Къде се намират консулите по границата с Украйна, в Молдова и Румъния? Как става извозването на бягащи от войната на пункта Сирет в Румъния? Колко българи искат да се евакуират от Москва?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Сега ще станат част от военните трофей на "***" след като са им закарали такива подаръци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
PolariS
преди 2 години
Рожен и Царевна са на БМФ, Рожен е на зърнен терминал, не пишете глупости за оръжие. Не могат да открият собствениците = страх ги е да питат мениджърите и самия Домусчиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
дано си прав и корабе е бил пълен до горе.. с подаръци за ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Какво правят още българските кораби там? Закарали са оръжие? Вероятно, щом "собствениците не могат да бъдат открити".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още