IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания затяга правилата, заплашвайки със затвор технологичните лидери

Ако пречат на разследванията на властите, директорите ще бъдат изправени пред наказателно преследване

16:21 | 17.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Директорите на компании като Meta, Google, Twitter и TikTok могат да бъдат изправени пред възможността да влязат в затвора по-рано от очакваното, ако не сътрудничат на британския интернет регулатор Ofcom, пише CNBC.

В сряда британското правителство обяви, че директорите може да се сблъскат с наказателно преследване или затвор в рамките на два месеца след влизането в сила на новия Законопроект за онлайн безопасността вместо след две години, както беше вписано в текста по-рано.

Законопроектът ще бъде представен днес в парламента и може да се превърне в закон по-късно тази година.

Той има за цел да направи задължително социалните мрежи, търсачките и други платформи, които позволяват на хората да споделят собствено съдържание, да защитават децата, да премахват незаконното съдържание и да се придържат към посочените от тях условия.

В сряда правителството каза, че редица нови престъпления са били добавени към законопроекта, който ще накара висшите мениджъри в технологичните фирми да носят наказателна отговорност за унищожаване на доказателства, неучастие или представяне на невярна информация в интервюта с Ofcom, както и за възпрепятстване на регулатора, когато той влезе във фирмените офиси.

Facebook, Instagram, YouTube, Twitter и TikTok са критикувани, че позволяват споделянето на проблемно съдържание в своите платформи. Те казват, че правят всичко възможно, за да го премахнат, но много представители на властите не са доволни от предприетите действия.

„Технологичните фирми не са държани под отговорност, когато вреди, злоупотреби и криминално поведение властват в техните платформи“, коментира министърът на дигиталните въпроси Надин Дорис.

По думите ѝ интернет се нуждае от защити, които не се различават особено от предпазния колан в автомобилите.

„Като се имат предвид всички рискове онлайн, разумно е да осигурим подобни основни защити за дигиталната ера“, коментира тя. „Ако не действаме, рискуваме да пожертваме благополучието и невинността на безброй поколения деца заради силата на непроверените алгоритми“.

В допълнение към потенциалното преследване на технологичните лидери Ofcom също така ще има правомощието да глобява компании с до 10% от техния годишен глобален оборот, ако не спазват правилата. За да поставим това в контекст, ще кажем само, че Meta може да бъде глобена с до 10 млрд. долара въз основа на данните за приходите си за 2021 г.

Включени нови препоръки

Министерството на дигиталните въпроси, културата, медиите и спорта реши да приеме 66 препоръки към Законопроекта за онлайн безопасността, които бяха представени от съвместна комисия миналата година. Препоръките включват превръщането на онлайн платформите в отговорни за дейности, включващи популяризиране на самонараняването онлайн, екстремна порнография и други.

Деймиън Колинс, председател на комисията, която е съставила законопроекта, вярва, че интернет е нещо като „Дивия Запад“ и приветства приемането на препоръките като „огромен момент“ за безопасността на интернет потребителите в целия свят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Това не е правилно. Да наказваш едни човек (директора) заради законни действия (самонараняване) на друг човек, когато двамата дори не се познават. Вменяват му задължение "пъдар" и го карат го да наеме армия от модератори. Ако държавата иска да прави микро-мендижмънт на гражданите, да го прави за своя сметка. Да открие интернет клубове в полицейските управления и да си назначи съгледвачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още