IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Ако НАТО изпрати войски в Украйна, ще е на крачка от сблъсък с Русия

Преговорите не са за капитулация, а засягат спирането на огъня и бъдещите двустранни отношения, посочи анализаторът

17:03 | 17.03.22 г. 10
Л. Кючуков: Ако НАТО изпрати войски в Украйна, ще е на крачка от сблъсък с Русия

Искането на Полша за мироопазващи войски на НАТО в Украйна е опасно, защото е опит да обърне подхода на НАТО – от политически отговорът да стане военен. Това е предпоследната стъпка преди директния конфликт между Русия и НАТО и се надявам да не се стигне до там. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

По думите му Европа безспорно е големият губещ от конфликта в Украйна. „Първо, защото всичко се случва на територията на Европа. Второ, защото това за дълго конфронтира отношенията на Европа с Русия. Трето, защото Европа никога не би могла да бъде сигурна в условия на конфронтация с Русия“, коментира той.

Според Кючуков санкциите, налагани от Запада срещу Русия, не решават проблема. „Те са вредни и за двете страни и ефектът им ще бъде крайно негативен за всички. Всяко задълбочаване на санкции, включително и спиране на вноса на газ, ще има негативно влияние“, каза анализаторът.

Той предупреди, че войната в Украйна ще даде допълнителен тласък на вече съществуващи процеси.

„Първият процес е за глобално противоборство, за лидерство между Съединените щати и Китай във всички сфери. Ако допреди Covid беше основно в сферата на икономиката и инвестициите, сега е в целия спектър. Вторият процес е за ново разделение в света не по линията на противопоставяне на либерални демокрации и авторитарни режими, а „срещу” и „за” Русия. Това обаче не е нов световен ред, а нова световна конфигурация, защото не се създават нови институции и нова правна система“, подчерта Кючуков.

Той смята, че преговорите, които текат между Русия и Украйна, не са за капитулация, а засягат най-важното – спирането на огъня, но и бъдещите двустранни отношения.

„Русия доста ясно формулира своите цели – неучастие на Украйна в НАТО, признаване на Крим, зачитане на независимостта на самообявилите се Донецк и Луганск. Най-лесно постижима е първата цел. Украйна ясно даде да се разбере, че е склонна да разглежда неутралитет, тоест неучастие в НАТО, срещу гаранции“, посочи Кючуков.

Той напомни, че в крайна сметка всяка война завършва с политическо споразумение.

Според него позицията на България, че подкрепя НАТО, извежда страната ни в пасивна позиция – едва ли не извън НАТО.

„Ние сме страна, която трябва да участва във вземането на решения, а не да подкрепя“, отбеляза Любомир Кючуков.

Според него изниква въпросът – какво точно е НАТО? „Дали това е Полша, която предлага свое решение, или са САЩ, които отхвърлят такова решение. Или са Франция и Германия, които търсят прекратяване на военните действия и мирно решаване на въпроса, отбеляза анализаторът. – И би било изключително странно, ако България в тази ситуация няма своя позиция и свои аргументи, които да се опита да превърне в част от общото решение.“

Какви ще са последствията от войната в Украйна в международните отношения? Перспективна ли е политиката на Китай на „развързаните ръце”? Още за ролята на Китай в конфликта между Русия и Украйна и има ли риск от енергийни сътресения за Европа може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Е то нато-вския батальон(за Украйна) се формира в БГ. Докъде го докараха?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Колкото и Украйна ги опита, за сметка на това Рашастан днес опита вкуса на фалита и не и хареса. Дано си е взела поука, инак скоро там ще трябва поп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
wart
преди 2 години
Ще имат " щастието " да опитат новите Руски ракети които са "Оръжие на Възмездието" като Циркон" Посейдон " те и СС-18 или СС-20 усъвершествените са прекрасни и поразяват целта с няколко метра разлика " Искендер" са красота. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Ако НАТО изпрати войски в Украйна, ще е на крачка от сблъсък с Русия === Ако НАТО изпрати войски в Украйна, ще е на крачка СЛЕД сблъсъка с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 2 години
да бе, нали ги виждаш кви скасъняци са вашите ***.... днес са ги изтласкали от Николаев.. скоро Украинците ще си върнат и Херсон... а както е тръгнало до седмица-две и Крим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
'Какво е НАТО''? ... сбирщина от страни подкарвани с морков и тояга да вършат туй дето тарторът нареди ... за тяхно добро и "сигурност" ... рекет от всякакъв вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
че те ако влезнат ще има ли срещу кой да се бият... руската армия е почти разгромена в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
То същата история както с забраната за полети над Украйна - влезнат ли там официално = 3та световна война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 2 години
'Какво е НАТО''? Съюз от държави, които са разбрали, че заедно са по силни, отколкото по отделно. Четейки за историята на съюза, разбираме, че не винаги държавите са на едно мнение по много въпроси и е имало доста сътресения и проблеми, но с компромиси и диалог съюза е оцелял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още