IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската инвазия стимулира търсенето на американски дронове и ракети в Европа

Европейските страни увеличават бюджетите за отбрана в отговор на несигурните перспективи и насочват запитванията си за оръжие към САЩ

09:12 | 18.03.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изтребител F-35B Lightning II.<em> Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Изтребител F-35B Lightning II. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Руската инвазия в Украйна стимулира търсенето на американско оръжие. Европейски държави се обръщат към американското правителство и компании със списък за пазаруване на оръжия, включително дронове, ракети и противоракетна отбрана, пише Ройтерс.

Германия, която е близо до сделка за 35 реактивни изтребителя F-35 на Lockheed Martin Corp, е отправила запитване за системи за защита срещу балистични ракети, твърдят източници на агенцията, запознати със ситуацията.

Междувременно Полша е поискала спешно да закупи сложни системи за дронове Reaper от САЩ, съобщи представител на полското правителство тази седмица.

Заявки пристигат и от други страни в Източна Европа, където съюзниците искат да се снабдят с оръжия, които Украйна използва успешно срещу руските сили, твърдят двама души, запознати с търсенето, включително на противовъздушни ракети Stinger и противотанкови ракети Javelin.

Запитванията идват в момент, когато страните в Европа увеличават бюджетите за отбрана, за да отговорят на все по-нестабилните перспективи за сигурността, като Германия, Швеция и Дания са сред тези, които планират рязко увеличение на разходите.

Европейските съюзници "удвояват" разходите си за отбрана, заяви миналата седмица Мара Карлин, помощник-министър на отбраната на Пентагона след изслушване в Конгреса, на което тя говори за "руската агресия, която застрашава териториалната цялост на Европа".

Тъй като продажбата на оръжие от американски компании на чуждестранни правителства изисква одобрение от САЩ, Администрацията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона провежда ежеседмични срещи на своя екип за управление на кризи за Европа, за да разглежда конкретни искания, свързани с настоящата ситуация в Украйна, е съобщил източник на агенцията.

За да ускори одобрението на американското правителство за продажби и трансфери на оръжия, произведени от американски компании от сектора на отбраната, Пентагонът е създал отново специален екип, които да отговаря за нарасналото търсене.

"Министерството на отбраната проучва възможности за подкрепа на нуждите на Украйна, бързо попълване на запасите в САЩ и запълване на изчерпаните запаси на съюзници и партньори", е казал висш служител на отбраната, добавяйки, че Пентагонът работи с подизпълнители в търсене на варианти за "намаляване на ограниченията във веригата на доставки и ускоряване на производствените срокове."

javelin javelin

Членове на силите за териториална отбрана в Украйна се учат как да използват ракета Javelin по време на тренировка в Киев. Снимка: БГНЕС/EPA/ROMAN PILIPEY

Raytheon Technologies и Lockheed Martin Corp съвместно произвеждат противотанковите ракети Javelin, а Raytheon произвежда противовъздушните ракети Stinger. Потенциалът за нарастване на продажбите на всички видове оръжия след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари повиши акциите на Lockheed с 8,3%, а акциите на Raytheon с 3,9%.

Изпълнителният директор на Raytheon Том Лалибърти заяви, че компанията отчита "спешната нужда от попълване на изчерпаните запаси от Javelin и Stinger". Всяко значително насочване към Съединените щати като доставчик на оръжие вероятно ще предизвика реакция от фрагментираната отбранителна индустрия на Европа.

Ръководителят на френската компания Dassault Aviation осъди по-рано този месец решението на Германия да поръча изтребители F-35, заявявайки, че това може да отслаби подкрепата за съвместни проекти като френско-германския изтребител FCAS на Dassault и Airbus.

Германия също проучва американски системи за противоракетна отбрана като Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), въпреки че не са фаворит за покупка по информация от анонимен източник.

Политик от опозицията, например, е призовал за закупуването на противовъздушна система за прихващане на ракети с малък обсег Iron Dome за защитата на Берлин. Вземането на решение какво да се купи е на ранен етап. Говорител на германското министерство на отбраната е отказал коментар.

По-рано се очакваше Германия да вземе решение за нов тежък хеликоптер тази година - увеличаването на разходите за отбрана сега би могло да доведе до напредък по този проект. Сред конкурентите за сделката на стойност близо 4 млрд. евро са CH-53K King Stallion на Lockheed Martin и H-47 Chinook на Boeing.

reaper reaper

Безпилотният MQ-9 Reaper. Снимка: БГНЕС/EPA MEHDI FEDOUACH

Полша иска да закупи няколко безпилотни летателни апарата MQ-9 Reaper, произвеждани от General Atomics, включително по специална ускорена процедура, и обмисля допълнителни поръчки по-късно, каза в интервю подполковник Кшищоф Платек, говорител на Агенцията за въоръжение на Министерството на отбраната на Полша в сряда.

"Тази поръчка е отговор на ситуацията със сигурността, особено в Централна и Източна Европа", каза Платек.

Обикновено сделките в сектора на отбраната със САЩ отнемат години за преговори, одобрения и проверки, след като страните са прекарали до няколко години в определяне на своите нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Търговийката върви, един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Щатите отдавна живеят от войни-първо генерираш войната и после само продаваш оръжията си .Чиста работа + войната е далеч от брега ти и си незасегнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още