IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплаши Босна с украински сценарий заради желанието за членство в НАТО

Посланието е неприемливо за Босна и Херцеговина, отвърна председателят на Председателството на страната Желко Комшич

19:18 | 17.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Русия заплаши Босна и Херцеговина, че ще реагира на намеренията й да стане член на НАТО. В интервю за босненския телевизионен канал Federalna Televizija руският посланик в Босна и Херцеговина Игор Калабухов заплаши, че Москва ще има право да реагира на намеренията на Босна да стане член на НАТО.

„С примера на Украйна показахме какво очакваме. Ако има заплаха, ще реагираме", заяви Калабухов в ефира на телевизията, цитиран от агенция УНИАН. Според дипломата Русия няма план за действие по отношение на Босна и Херцеговина в момента, а Москва ще реагира, като "анализира стратегическата и геополитическата ситуация".

По-късно председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич осъди изявлението на руския посланик. „Остро осъждам заплахите, отправени от руския посланик в Босна и Херцеговина, когато коментира възможността Босна и Херцеговина да се присъедини към НАТО", подчертава Комшич, който е член на колективното председателство на страната, което освен него включва представител на сръбската и мюсюлманската общности.

„Посланието на руския посланик, че ще последва руска реакция по примера на Украйна, срещу която Русия извършва агресия, е недвусмислено, но в същото време неприемливо за Босна и Херцеговина", подчерта той.

Комшич отбеляза, че решението на Босна и Херцеговина да се присъедини към НАТО може да бъде само решение на институциите на страната, а не „извинение за нападение срещу Босна и Херцеговина".

През 2010 г. НАТО покани Босна и Херцеговина да се присъедини към Плана за действие за членство (ПДЧ). А сръбската част на Босна и Херцеговина, Република Сръбска, обяви военния си неутралитет през 2017 г. Припомняме, че заради стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО Русия започна пълномащабна война в страната с хиляди жертви. Москва нарича инвазията „специална военна операция“.

Косово също натиска за членство в блока

По-рано през деня стана ясно, че президентът на Косово Вьоса Османи апелира американския си колега Джо Байдън да използва влиянието на Вашингтон сред членовете на НАТО, за да помогне на страната да се присъедини към блока, съобщи Ройтерс.

В писмо, изпратено до Байдън на 10 март и видяно от медията в четвъртък, Османи посочва, че на фона на руската инвазия, присъединяването на страната й към НАТО е "основен приоритет на националната сигурност".

"Членството на Косово в НАТО се превърна в императив. Изложени сме на постоянни усилия от страна на Русия да подкопае Косово и да дестабилизира целите Западни Балкани", посочва Османи в писмото си.

Вашингтон продължава да е основният поддръжник на европейската страна, след като тя обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г.

Призивите към НАТО продължават да се трупат

Междувременно словашкият министър на отбраната Ярослав Над поиска от страните в НАТО да осигурят въздушното пространство на страната и едва тогава тя ще предостави своите изтребители МиГ-29 и ПВО системи С-300 на Украйна, пише БГНЕС.

„Усилено се обмисля възможността нашето руско оборудване за охрана на въздушното пространство да бъде дарено на Украйна. Всъщност само руските компании могат да поддържат в действие изтребителите МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана С-300. Питам се как да го обслужваме, модернизираме, осигуряваме резервни части, когато страната, която може да направи това, е агресор, и всяко сътрудничество е невъзможно", каза той преди срещата си със своя американски колега Лойд Остин в Братислава.

„Словакия също настоява първо да бъде осигурено въздушното ѝ пространство с помощта на страните от НАТО, а едва след това може да даде своите МиГ-ове и С-300 на украинците“, допълни той.

Според ръководителя на министерството на отбраната Словакия координира действията си за защита на Украйна както с Европейския съюз, така и със САЩ.

"Готови сме заедно да помогнем на Украйна, за да може тя да защити сигурността си от непровокираното нахлуване", увери ръководителят на Пентагона Лойд Остин, който посочи, че му предстои среща с президента Зузана Капутова и министър-председателя Едуард Хегер.

На въпрос дали САЩ може да осигури на Словакия заместител на системата за противовъздушна отбрана С-300, която ще дари на Украйна, Остин не даде категоричен отговор.

"Това, което украинците успяха да постигнат, е, че успяха да попречат на Русия да доминира в небето и го направиха чрез противоракетни системи. Нашата цел е да ги подкрепим в това. Водим разговори с редица партньори, за да им предоставим възможно най-много материали. Ще се обърнем към редица партньори, за да видим какво трябва да се направи", каза американският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Щели да реагират...Скоро няма да имат сили да реагират даже като ги ***, ама нейсе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Уш.анка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Допускат се изключения .Ако не си с рубашка , но си с ватенка и *** имало варианти да се разминеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Даа, търпението им свърши и почнаха да напускат путински Рашастан :) Чувам, че джуджака е обявил всеки дето не носи рубашка - за предател :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
БТА 17.03.2022 19:46 Русия няма право според международното право, както потвърди Международният съд на ООН, да използва едностранно сила в чужда страна и затова носи пълна отговорност за военните действия и разрушения, както и за причинената смърт. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод войната в Украйна. Извършителите на тези тежки нарушения и военни престъпления, както и отговорните правителствени служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност, допълва той. Борел настоява Русия да изтегли незабавно и безусловно всичките си сили извън международно признатите граници на Украйна, както постановява решението на Международния съд на ООН. Той добавя, че това предвижда признаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната. Борел призовава Русия да установи безопасен хуманитарен достъп до Украйна. Той осъжда възможно най-решително продължаващите нападения на руската войска и нейните съмишленици срещу цивилни хора, както и обсадата на Мариупол. По неговите думи има данни, че тези сили са използвали касетъчни снаряди поне при три удара. Подобни нападения са срамни, осъдителни и напълно неприемливи. Това е тежко нарушение на международното хуманитарно право, добавя Борел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Вече стана ясно на всички съседни на русия държави, че тя е готова да води агресивна нападателна война във всяка от тях, която реализира законно държавният си суверенитет и нейният парламент вземе решение за кандидатстване за членство в НАТО. Интересно дали и Япония няма да поиска членство в НАТО- за да се опази от нацистка русия. Това ще бъде абсолютен прецедент, но не го изключвам като възможна хипотеза- дори и с минимална възможност. Това постигна нацистка русия- обедини всички държави- свои съседи, в желанието им да искат членство в НАТО. А е възможно и всички те да се обединят и да създадат свой военен съюз, чиято единствена цел е взаимна отбрана от нацистка русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още