IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Не са водени разговори с искания, свързани с оръжия за Украйна

НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да има сигурност за държавите, които са близо до конфликта, каза премиерът

16:28 | 18.03.22 г. 2
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По време на инспекцията за изграждането на интерконектора с Гърция в Стара Загора премиерът Кирил Петков каза, че до момента никой не е говорил с него за предоставяне на оръжие от България за Украйна.

„България няма да влиза във военни действия с Украйна и никакви ракети няма да се дават в този момент, но силната подкрепа за Украйна ще продължи“, заяви премиерът. Той определи твърденията за предоставяне на оръжие като фалшиви новини.

Петков разясни, че предстоящото посещение на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин е израз на уважение от страна на американското правителство и подчерта, че с него не са водени никакви разговори с искания, свързани с оръжия. 

Премиерът заяви още, че изпращането на оръжия не може да е решение на министър-председател или на Министерския съвет, а трябва да има консенсус. 

„Никой не е говорил с мен от американска страна да искат оръжие. НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да има сигурност за тези държави, които са близо до конфликта”, каза Петков.

България в момента оказва пълна подкрепа на Украйна, ще изпратим хуманитарна помощ, ще посрещаме бежанците, каза премиерът.

По-рано днес президентът заяви, че "предоставянето на наши ПВО-системи на Украйна може да означава въвличане на България във войната".

Междувременно стана ясно, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин вече е в България. Той е кацнал във военно-въздушната база на Българската армия в Безмер.

Министър-председателят Кирил Петков ще проведе среща с Лойд Остин утре - 19 март. В рамките на разговора, който ще се състои в Министерския съвет, двамата ще обсъдят теми от интерес и за двете страни. След срещата българският премиер и секретарят по отбраната на САЩ ще направят изявления за медиите.

Премиерът днес коментира и акцията по ареста на Бойко Борисов. 

Петков не уточни дали акцията на МВР е свързана със сигналите на намиращия се в Дубай Васил Божков, но подчерта, че има сигнали, че по времето, когато Владислав Горанов е бил финансов министър, контролът не е бил във финансовото министерство, както е трябвало да бъде.

Премиерът е в Стара Загора, където провери изграждането на интерконектора България-Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Еммм, това е приоритет на преторианската гвардия още от римско време..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimi1983
преди 2 години
Няма ли кой да го гръмне това същество и да се приключи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още