IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 млн. лева се насочват към ремонт на общински пътища и ВиК проекти

Ще преструктурираме част от бюджета на регионалното министерство, за да могат да се финансират по-малките общини, съобщи Гроздан Караджов

20:19 | 18.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Регионалното министерство ще преструктурира част от бюджета си, за да могат да се финансират по-малките общини. Половин милиард ще бъде насочен за ремонт на четвъртокласни пътища и ВиК проекти в общини с население между 2 хиляди и 10 хиляди души. Изработени са критерии за оценка на проектите, като финансирането ще става по опростена процедура.

„Първите траншове е възможно да бъдат направени още през април. Това ще бъде първата стъпка към структурирането на фонда за общински проекти“, съобщи във Видин вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, цитиран от строителното ведомство.

Около 250 млн. лева. ще се заделят от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще бъдат предоставени за общински пътища.

„Те са също толкова важни като републиканската пътна мрежа и би трябвало да се поддържат на еднакво ниво. Условие за финансиране ще бъде наличието на издадено разрешение за строеж и завършени процедури по Закона за обществени поръчки за избор на изпълнители. Останалата част от средствата ще бъдат инвестирани във ВиК проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат общини от области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор“, обясни министърът.

Караджов съобщи, че до края на март АПИ ще обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за магистрален път през прохода Петрохан с тунелно преминаване към Монтана, който след това ще прави връзка със сега строящия се път Ботевград – Видин. „Очакваме това да пренасочи голяма част от инвеститорския интерес към създаването на индустриални паркове, например, към тази част на България“, добави регионалният министър.

На работна среща с областния управител на Видин Любен Иванов и кметовете на десет от общините в областта е уточнено по какъв начин МРРБ ще финансира проекти за ВиК и за общински пътища. „Най-облагодетелствани от подобни програми ще бъдат по-малките общини, а не големите градове като София, Пловдив и Варна“, каза Караджов.

Той заяви, че политиката на министерството вече ще се стреми да няма населени места без водоснабдяване, независимо от големината им, защото обезлюдяването понякога е поради липсата на път или на вода.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Малко са тези пари, за колко ще стигнат - 300км пътища, 500 най-много ако няма кражби, а колко са пътищата с нужда от ремонт? 10 000 до 15 000км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още