IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Войната в Украйна ще удари глобалната икономика като силно земетресение

Кризата ще доведе до по-бавен икономически растеж и ще ускори допълнително инфлацията в световен мащаб, предупреждава Кристалина Георгиева

18:55 | 18.03.22 г. 5
<p>
	Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.<em>&nbsp;Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Войната в Украйна е като мощно земетресение, което ще разтърси цялата световна икономика, особено бедните страни, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

Кризата в Украйна ще доведе до по-бавен икономически растеж и ще ускори допълнително инфлацията в световен мащаб, коментира Георгиева по време на панел относно стратегията на международния кредитор за подкрепа на засегнатите от конфликта държави. 

Страните, бизнеса и домакинствата ще се сблъскат с по-сериозни дългови проблеми след скока в заемите през първата година след появата на пандемията от коронавирус, посочи още шефът на МВФ.

Украйна и Русия заедно представляват повече от една четвърт от световната търговия с пшеница и една пета от продажбите на царевица. Колкото по-дълго руските сили се задържат в Украйна, толкова по-дълго тракторите и комбайните за прибиране на реколтата на страната ще останат бездействащи, застрашавайки продоволствената сигурност извън региона, заяви Георгиева.

„Ще имаме много сериозни проблеми, които биха предизвикали особено големи трудности при крехките държави“, добави тя. По думите ѝ светът е склонен да се съсредоточава върху „проблемите на първа страница, а не върху последствията от тези, които се намират на втора или трета страница“.

МВФ е длъжен „да наблюдава внимателно случващото се, така че да може да се предприемат превантивни действия, вместо да се реагира на проблема при много по-висока цена, когато възникне такъв“, категорична е Георгиева.

В публикация по-рано тази седмица икономистите на МВФ изложиха някои от начините, по които негативното въздействие на войната в Украйна може да помрачи глобалната икономика. Те изтъкнаха рискове, включително вълнения в региони като Близкия изток и Африка, предизвикани от по-високите разходи за храна, и фискалните натоварвания в Европа, където разходите за енергийна сигурност и отбрана ще се повишат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Ами помогнете за връщане на мира !!! Цял свят ли трябва да страда заради един *** и господарите му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
ivanrog
преди 2 години
Печатането на пари няма нищо общо, вЕрвайте ми, а както е тръгнало май отиваме на едни 70-100% инфлация, кеф... Всъщност лъжа за процентите с толкова се вдигат продуктите, услугите ще поевтиняват, че няма да има кой да може да си ги позволи, и пак ще го докараме до едни "само" 30-50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Ковидът , войната в Украйна са само поводи / и оправдания / за голямата балтия ... причините за потапяне на целия свят в мизерия са по-други ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още