IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски сенатори внесоха законопроект за забрана на вноса на руски уран в САЩ

Забраната за внос на руски енергийни източници като петрол и втечнен природен газ в САЩ все още не включва урана

22:00 | 18.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американски сенатори републиканци представиха в петък законопроект за забрана на вноса на руски уран в САЩ. Това би представлявало поредното наказание за Москва заради руската инвазия в Украйна, съобщава Ройтерс.

Това се случва в момент, когато администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля санкции срещу руската компания за ядрена енергия "Росатом", основен доставчик на гориво и технологии за ядрените електроцентрали по света.

Забраната за внос на руски енергийни източници като петрол и втечнен природен газ в САЩ все още не включва урана.

"Въпреки че забраната за внос на руски петрол, газ и въглища е важна стъпка, тя не може да бъде последната", заяви сенаторът Джон Барасо, който представи законопроекта. 

Барасо е представител на щата Уайоминг, където в миналото е процъфтял добивът на уран.

"Забраната за внос на руски уран ще доведе до по-нататъшно намаляване на средствата за руската военна машина и ще помогне за съживяването на американското производство на уран, което ще повиши националната ни сигурност", добавя той.

САЩ разполагат с над 90 ядрени реактора, повече от всяка друга държава по света, и са силно зависими от вноса на уран. Руският уран съставлява 16 процента от покупките на САЩ през 2020 г., сочат данни на американската Администрация за енергийна информация. Канада и Казахстан осигуряват по 22 процента.

Русия също така доставя обогатен до 20 процента уран, който може да се използва в модерни ядрени централи, каквито се очаква да бъдат разработени по-късно през това десетилетие или през следващото, съобщава БТА.

САЩ вероятно ще трябва бързо да започнат изграждането на по-голям вътрешен капацитет за доставка на такъв уран, ако бъде въведена забраната за внос от Русия.

Катрин Хъф, която беше номинирана от президента Джо Байдън за помощник-секретар по ядрената енергетика, а сега е старши служител в министерството на енергетиката на САЩ, каза на Барасо по време на изслушването при номинацията си днес: "Смятам, че е изключително важно да се откажем от нестабилните, ненадеждни източници на важни горива, включително уран."

Институтът за ядрена енергия (ИЯЕ), основната търговска организация в отрасъла, подкрепя развитието на урановата промишленост в САЩ. Говорител на ИЯЕ заяви, че групата преглежда законопроекта и оценява потенциалните последици от прекъсването на доставките на гориво върху ядрения парк на САЩ.

Много екологични групи се противопоставят на разширяването на тази индустрия в западната част на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Кисимов
преди 2 години
Tези неблагодарници забравиха че *** им отстъпиха Аляска и не си искат дори алеутските острови, които са им били като бонус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Да ние също трябва да пуснем урановите мини и да добиваме газ и петрол. И там трябва да изпратят да работят само русофили. Там да им спускат опорките а и шефовете им знаят как се добива уран/петрол/газ би било лесно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Спокойно :) Уж си инвеститор а не вярваш в капитализма :) Ще доставят от друго място. Ако е нужно Мъск ще копа на луната или на някой астероид. Нещата стават много бързо ! Както маските бяха по 10лв. станаха по 10 стотинки :) Освен това има много добри алтернативи.. цели пустини които могат да заредят с панели :) Не ги мисли ! Замисли се защо България е зависима над 90% от руски газ ! Заради ей такива като Копейкин и разни псевдо зелени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Всъщност около половината АЕЦ в САЩ разчитат на руско гориво. Тия безумци вече започнаха да санкционират себе си. Същото и със слузта. Дори хората с чаршафите ги отрязаха за повишаване на добива и започват да продават слуз в юани. Ама нищо де - скоро 300-те хиляди американци пак ще се върнат пред Капитолия, ама тоя пък няма да са само със знаменца в ръце. Иначе е хубаво - местен уранодобив. И ние трябва да възкресим нашия. Има достатъчен брой престъпници, които да работят в урановите мини като рoби, докато пукясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
"Росатом" подкана ли чака? Да им забие ножа у тупана, пък после да им гледаме сеира. И за петрола ще проплачат, след шутовете от Иран и Венецуела. Да си се гушкат с "президента" Гуайдо и да просперират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още