IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Клаас Кнот увеличение на лихвите по-късно през годината е „доста реалистично“

ЕЦБ ще направи оценка в края на лятото на това как войната в Украйна се отразява на прогнозите за средносрочната инфлация

15:45 | 19.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаас Кнот. <em>Снимка: Zach Gibson/Bloomberg</em></p>

Клаас Кнот. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

За члена на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот очакванията на пазара за увеличение на лихвите „по-късно тази година“ са „доста реалистични“. Това е заявил той в интервю за френския в. Les Echos, цитирано от Bloomberg.

Посочвайки наличието на „несигурна среда“, Кнот каза, че ЕЦБ ще направи оценка в края на лятото на това как войната в Украйна се отразява на прогнозите за средносрочната инфлация и ще прецени дали по-високи лихви ще са „подходящи“.

Засега ЕЦБ изостава от другите водещи централни банки в затягането на паричната политика. Увеличаване на водещите лихви вече беше обявено от Английската централна банка и Федералния резерв. Кнот заяви в четвъртък, че не изключва две увеличения тази година, ако прогнозите за инфлацията останат завишени.

Кнот, който също така е и управител на Нидерландската централна банка, защити постепенното намаляване на покупките на активи, обявено миналата седмица от ЕЦБ с думите, че инфлацията се „доближава до целта от 2% в средносрочен план“.

Това означава, че „вече няма причина за поддържането на такова високо ниво на парични стимули чрез програмата за покупки на активи и отрицателните лихвени проценти“, каза той.

Войната в Украйна не означава, че „ние вече сме изправени пред стагнация на икономиката или дори рецесия“, каза Кнот. Правителствените разходи за отбрана, възобновяема енергия, бежанци и мерки за компенсиране на потребителска загуба на покупателна сила ще омекотят отрицателния ефект върху растежа, каза той пред Les Echos.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още