IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов: Коалицията продължава да бъде безалтернативна

Трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от членството в НАТО, каза съпредседателят на "Демократична България"

13:54 | 20.03.22 г. 2
<p>
	Христо Иванов <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Христо Иванов Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция ("Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България") може да бъде критикувана за недостатъчна степен на координация. Това е разговор, който се води в рамките на коалицията ("Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"). Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по БНТ, обобщавайки първите сто дни от управлението на новата коалиция, които се навършват след няколко дни.

Иванов каза, че кородинацията е трудна по условие, защото става дума за сложна и разнолика коалиция. „Проблемът е организационен - създадохме твърде много формати за координация и планиране, но нито един от тях не работи достатъчно добре. Но коалицията продължава да бъде безалтернативна, защото идеята, че предсрочни избори ще покажат нещо коренно различно, това е възможно, но това коренно различно нещо после ще се чудим дали случайно на тези избори не се е явил Путин", коментира Христо Иванов.

"Демократична България" и БСП са на различни позиции в управляващото мнозинство за това дали трябва да предоставим оръжейна помощ на Украйна, допълни Иванов. "Какъв ще е резултатът - тепърва ще спорим, защото това не е лесно решение и е решение, в което и българското общество е разделено и е добре да мине обществено обсъждане и да се роди консенсус, каза той.

"В интерес на България е да помогне на Украйна, включително с различен оръжеен капацитет. Въпросът обаче може да бъде повдигнат само, когато има шанс подобно предложение да бъде прието от мнозинство", каза Иванов. И допълни, че управляващите ще продължат да търсят подкрепата на опозицията по големите въпроси, които касаят развитието на страната като позицията за Украйна и съдебната реформа.

"Целта е да събираме по-големи мнозинства по такива важни теми.... ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция - трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от членството в НАТО, включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война", каза Иванов.

Той коментира и ареста на бившия премиер ГЕРБ Бойко Борисов. "Става дума за сериозни съмнения за корупция, които не бяха разследвани от прокуратурата. ГЕРБ крепи Гешев в парламента и няма нито една тема, касаеща неговите правомощия, по която от ГЕРБ да не дерат ризи и да не застават като жива верига около него. А по същия начин Гешев им осигурява сигурност на ключови техни фигури", допълни Иванов.

По думите му държавата е започнала да „разплита кълбото“. Но акцията е завършила по този начин, защото прокуратурата е адвокат на ГЕРБ, в което няма съмнение. Докато Гешев не се махне, не можем да оценим подобни казуси, заяви Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
тоя умирисник не е ли в Украйна още бе ... нали все напъва да бие руснаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още