IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda ще бори въглеродните емисии с водорасли

Технологията с органични продукти първоначално ще бъде наложена в производствените мощности на компанията в Япония и Югоизточна Азия

10:16 | 21.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автоконцерн Honda Motor Co. обмисля комерсиализация на своята технология за отглеждане на водорасли, която може да се използва за усвояване на въглерода и за създаване на биогорива, пластмаси и други продукти, съобщава Nikkei Asia Review. 

Компанията ще тества търговското производство на органичния материал тази есен и ще изгради ново съоръжение на площ от около 1000 кв. метра. Honda ще използва водораслите в собствените си производствени мощности в Япония и Югоизточна Азия от втората половина на 2023 г., за да компенсира отделяните от дейността ѝ въглеродни емисии.

Концернът увеличава своите усилия да направи по-екологична своята дейност, след като се ангажира с постепенно прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2040 г., и да постигне въглероден неутралитет по цялата верига на доставки до 2050 г.

Емисиите от първи и втори обхват на Honda за фискалната 2021 г. година възлизат на 4,5 млн. тона, показва последният доклад на компанията за устойчивост.

Автопроизводителите търсят начини да използват водораслите като потенциален заместител на традиционните горива от биомаса, като царевица и соя. В същото време руската инвазия в Украйна повиши цената на биогоривата.

Honda е подобрила устойчивостта на своите водорасли към инфекции, което им позволява да растат по-бързо и по-ефективни. Органичният материал може да се размножава 32 пъти за един ден в сравнение с един или два пъти при обикновените водорасли, добавя Nikkei.

Автомобилният производител обмисля да използва биогорива, направени от водорасли, за своя самолет HondaJet, както и за електрически летящи коли, които излитат и кацат вертикално. Последните се очаква да бъдат комерсиализирани през следващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още