IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия поставят под въпрос технологичните ѝ амбиции

Страната няма капацитета и технологиите за производството на модерни чипове и това я поставя в неизгодна позиция

16:20 | 21.03.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Международната технологична блокада заплашва да лиши Русия от сложни чипове, необходими за захранване на модерни оръжия и технологии като 5G, изкуствен интелект и роботика, казват експерти, цитирани от Wall Street Journal.

В края на февруари Съединените щати наложиха забрана за продажба на високотехнологични продукти, включително полупроводници и телекомуникационни системи, използвани от отбранителната, аерокосмическата и морската индустрия на Русия и нейния съюзник Беларус. Това се случи дни, след като Русия нахлу в Украйна. Забраната се простира и върху някои чуждестранни продукти, произвеждани с американско оборудване или софтуер.

Южна Корея и Тайван, които доминират на пазара на чипове висок клас, и Япония, която е силна в суровините и съоръженията за производство на полупроводници, също забраниха износа на продукти, които САЩ са поставили в списъка си за контрол на износа. Техните ходове орязаха достъпа на Русия до много чипове от най-висок клас, както и до материали и компоненти, необходии за възстановяване на производството на такива компоненти на местно ниво.

За Русия въздействието от координираните санкции ще бъде значително, твърди Том Рафърти, регионален директор за Азия в Economic Intelligence Unit. „Големите забрани за износ ще бъдат по-специално за полупроводници и по-точно чипове от висок клас, чието производство Южна Корея и Тайван почти монополизират“.

Въпреки че санкциите изглежда ще ограничат достъпа на Русия до доставките на чипове, реалното въздействие не може да бъде определено напълно. Министерството на промишлеността и търговията на Русия и Министерството на икономическото развитие на страната не са отговорили на запитванията за коментар.

До голяма степен Русия продължава да разчита на чуждестранни технологии за дизайн на чипове и има ограничени възможности, що се отнася до собственото ѝ производство на полупроводници. През 2020 г. страната е внесла полупроводникови устройства за близо 440 млн. долара, включително компоненти като диоди и транзистори, и чипове на стойност 1,25 млрд. долара, сочи базата данни United Nation Comtrade.

Въпреки че по-голямата част от този внос идва от азиатски държави, които не са наложили санкции, Русия все пак ще остане без чипове от висок клас и ще е лишена от възможността сама да прави подобни компоненти. Тайван произвежда по-голямата част от най-модерните полупроводници в света, а останалите се правят от Южна Корея, показват данни на базираната във Вашингтон търговска група Semiconductor Industry Association. Южна Корея също така доминира в чиповете за памет, а Япония е особено силна в материалите за полупроводници и в инструментите за производството на компоненти, които са от решаващо значение за правенето на чипове.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият поддоставчик на чипове в света, заяви, че се ангажира да спазва новите правила за контрол на износа. Южнокорейската Samsung Electronics, която е най-големият производител на чипове с памет и е производител на електроника, този месец каза, че е спряла доставките на всичките си продукти в Русия заради геополитическата ситуация и следи случващото се, за да реши какви да са следващите ѝ стъпки.

Руската технология за изграждане на чипове изостава от тази на лидера в индустрията TSMC с повече от 15 години, твърдят директори на западни компании за чипове, които са проучили състоянието на руската индустрия. Водещият производител в страната Mikron Group твърди, че е единствената местна компания, способна да произвежда масово 65-нанометрови чипове – технология, въведена в индустрията в света около 2006 г. Mikron не е отговорила на запитването за коментар.

Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Рашките биочипове - на основа на ряпа и цвекло :) Сделани от рашките висшисти, световно неизвестни с изключение на ония от Магаданския ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това с процента висшисти, импа си го измисли .. 100% не е вярно! :):) Виж с най голям процент хероинови наркомани в тая възрастова група в Европа, по може да е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ххахах, бе то и ние не можем да се оплачем от висшисти.Абе да ти имам критериите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Превъзхожда ги, но на картинка, както става ясно и напоследък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Б не е точно празна, пълна е, но с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 2 години
Кога тази смрадлива азиатска *** е имала технологични амбиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Сyльо - който превъзхожда във военните технологии всички останали с 10+ години, има не само амбиции, но и реални резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Хахахаха, слабoyмен невежа, Русия има най-голям процент висшисти във възрастовата група 25-35 години !!! Такива като тебе не могат да разберат, че производство се организира, ама суровини не се произвеждат. Щом някакви тайванци и корейци са могли да организират производство на чипове, значи и руснаците могат. Сам можеш да прочетеш в статията, че ще минат години, докато се усети сериозно въздействие върху руската икономика. А да попитам - ако Русия спре износът на неон и особено на паладий за тия сулювци, те от какво ще правят чипове - от дърво сигурно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Хахаха. Войне е, не е време за вицове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Воячо, толкова ти е празна главата, че всеки ден изумяваш с нови висоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още