IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът от шистовите находища в САЩ расте по-бавно от желаното

Основната част от дейностите в сектора са насочени към поддържане на добива, а не към увеличаването му

14:55 | 21.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските компании за добив на шистов газ и петрол увеличават активността си с 20%, но не очаквайте продукцията да се увеличи със същия процент, предупреждава The Wall Street Journal. Голяма част от работата в последните шест месеца всъщност е свързана с възобновяване на добива от находища, разработени преди пандемията от коронавируса.

По данни на WSJ към юни 2020 г. разработените, но изоставени кладенци в САЩ, са около 8800, а през февруари 2022 г. броят им намалява до 4400.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за увеличаване на местното производство на петрол, за да бъдат успокоени цените на горивата, а след това и за да бъдат преодолени ефектите от войната в Украйна. Но компаниите, добиващи шистов газ и петрол, коментират, че има редица трудности, които пречат да се увеличи производството. Например опасенията за състоянието на веригите за доставки. Другата сериозна пречка е спирането на разработване на нови кладенци през последните години.

Очакванията са, че именно находищата, които са разработени преди пандемията и замразени след това, ще могат да помогнат за по-бързото увеличаване на добива. Но това ще отнеме време - в момента компании като Diamondback Energy, един от лидерите по добив на шистови енергийни източници в Пермския регион, коментира, че част от сондажите, които започва, всъщност имат за цел да поддържат добива, не да го увеличат.

А малките компании в сектора са изправени пред истинско предизвикателство на фона на растящите заради инфлацията разходи и трудностите за намиране на персонал.

Дори и петролът да стане 200 долара за барел, няма как добивът на шистов петрол да се повиши толкова бързо, колкото ни се иска, посочва Маниш Раж, финансов директор на Velandera Energy Partners, една от независимите компании, добиващи шистов петрол в Луизиана.

Цената на петрола рязко се повиши в първите дни на военната инвазия на Русия в Украйна, но след това търговията се стабилизира на ниво около 105 долара за барел. Очакванията са, че през 2022 г. американските производители на петрол ще могат да увеличат производството си с между 6% и 9%.

САЩ забраниха вноса на петрол от Русия, който има дял от около 8% от вноса на "черно злато" в страната. ЕС също обмисля да се откаже от руския петрол като част от следващия пакет санкции срещу Москва заради военната инвазия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съскате ли, съскате ли, празноглави копейници? Значи нещата вървят в правилната посока, щом слабоумните съскат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
wart
преди 2 години
След няколко месеца ще видим как " цивилизованият" Запад сама ще пострада тъй като бумерангът ще ги "удари". А " Световното зло" тая проклета и престъпна *** наречена Америка "жертва " както Украйна така и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
ЛЪЖАТ. Санкции, щяха да наложат при всяко положение. Повод се търсеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още