IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос за борбата с инфлацията: Всички опции са на масата

Заместник-председателят на ЕЦБ очаква голямо увеличение на цените за по-дълъг период от време поради войната и моли политиците за временна помощ

17:24 | 21.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Заместник-председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос призовава политиците да помогнат за предотвратяване на спиралата на цените и заплатите. Според него настоящият ценови шок в цените на енергоизточниците и суровините води до обедняване на много компании и работници.

„Фискалната политика трябва да спомогне за облекчаване на тежестта чрез временна, целенасочена помощ", каза той в интервю за Handelsblatt.

Де Гиндос очаква, че „вероятно ще има по-висока инфлация" в еврозоната за по-дълъг период от време, отколкото се очакваше преди войната. През февруари потребителските цени в зоната с единна валута се повишиха с 5,9%.

Според него бъдещата позиция на банкерите от ЕЦБ зависи от данните: „Ако продължим да подценяваме инфлацията, тогава ще реагираме. Всички възможности са на масата“. Според Де Гиндос основните фактори са вторичните ефекти и възможното повишаване на средносрочните инфлационни очаквания. „Когато ги видим, тогава ще действаме“.

Испанецът предупреждава, че фрагментацията в еврозоната, дължаща се на рязко различаващите се нива на лихвените проценти на облигационните пазари, може да застраши ефекта на паричната политика.

Понастоящем обаче той не смята, че рисковите премии за държавните облигации на страни като Италия и Испания са причина за безпокойство. Понастоящем те са „почти толкова високи, колкото бяха преди пандемията", и са „значително на по-ниски равнища от пиковите стойности през 2011 и 2014 г.".

„Рискове съществуваха и преди настоящата криза, като например високите оценки на финансовите пазари и задлъжнялостта на частния сектор, както и на държавите. Но трендът днес не е сравним с този преди две години, когато избухна пандемията от коронавируса. Няма затруднения с ликвидността. Компаниите все още могат да пласират облигации например. На фондовите пазари има колебания, но в момента не виждаме драматични промени. Въпреки това на стоковите пазари се появиха проблеми. При стоковите деривати имаше т.нар. маржин кол, т.е. искане на допълнително обезпечение за откритите позиции. Но според нашите наблюдения досега тези допълнителни изисквания са били изпълнени“, каза той.

Запитан кой е най-големият засега риск, испанецът поясни, че това е макрорискът, т.е. възможните последици за икономиката като цяло. „Защото по-високата инфлация и по-ниският растеж са най-големите рискове и за банките. Това играе много по-важна роля от проблемите в отделните пазарни сегменти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
В съответната държава, сегашната инфлация е един от най-лесните за решаване проблем. Прилаганият създаващ щети метод за емитиране на пари е водещата причина за сътворяване на инфлация. Водещата причина за сегашната инфлация се прекратява с въвеждане на предпазващ от щети метод за емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още