IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нито една държава не покрива стандартите за качество на въздуха на СЗО за 2021 г.

България е на 61-о място в света по лошо качество на въздуха, като в ЕС преди нея са само Хърватска, Полша и Гърция

09:56 | 22.03.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестиращи срещу мръсния въздух в Краков. <em>Снимка: Beata Zawrel/Pacific Press/LightRocket via Getty Images</em></p>

Протестиращи срещу мръсния въздух в Краков. Снимка: Beata Zawrel/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Нито една страна в света не е успяла да изпълни стандартите за качество на въздуха на Световната здравна организация (СЗО) през 2021 г., показва проучване сред 6475 града, публикувано във вторник. От данните се вижда, че смогът дори се е завърнал в някои региони след отслабването му заради Covid, съобщава Ройтерс.

СЗО препоръчва средните годишни показания за малки и опасни частици във въздуха, известни като РМ2.5, да не бъдат повече от 5 микрограма на куб.м., след като промени насоките си миналата година, заявявайки, че дори ниските концентрации може да предизвикат значителни рискове за здравето.

Само 3,4% от проучените градове обаче покриват стандарта за 2021 г., показва данни, събрани от IQAir, швейцарска технологична компания, работеща в сферата на замърсяването, която следи качеството на въздуха. 93 града пък отчитат нива на PM2.5 10 пъти над препоръчителното ниво.

„Има много страни, които предприемат големи стъпки в намаляването им“, казва Кристи Шрьодер, ръководител на научния отдел за качеството на въздуха в IQAir. “Китай започна с някои много големи цифри, но продължават да ги намаляват с времето. Но има места в света, където положението става значително по-лошо“.

world world

Нивата на замърсяване като цяло в Индия са се влошили през 2021 г., а Ню Делхи остава най-замърсената столица в света, показват данните. Бангладеш е най-замърсената страна, също без промяна спрямо предишната година, а Чад е на второ място, след като данни за африканската страна са включени за пръв път в проучването.

Китай, който води война със замърсяването от 2014 г. насам, е вече на 22-ро място в класацията за най-лош въздух за 2021 г., след като бе стигнала 14-то място миналата година. Средните показания са се подобрили леко през годината до 32,6 микрограма, посочва IQAir.

Хотан в северозападния регион Синдзян е бил най-лошо представящият се град в Китай със средни показания за 2,5 от над 100 микрограма, което до голяма степен се дължи на пясъчни бури.

Той е спаднал до трето място в класацията на най-замърсените градове, след като е задминат от индийските Бхивади и Газиабад.

На последно място в класацията, или най-малко замърсена държава в света, е Нова Каледония, следвана от американските Вирджински острови и Пуерто Рико. От европейските страни Финландия е страната с най-чист въздух, заемайки 112-о място в списъка със само 5,5 микрограма PМ2.5 във въздуха.

Сред столиците отново най-добре се представя финландската столица Хелзинки със 5,9 микрограма, както и естонската Талин със същите показания. Една позиция след тях е друга скандинавска столица – Стокхолм, с показания от 6,0 микрограма.

Къде е България?

В общата класация на страните в света България заема 61-о място от гледна точка на лошото качество на въздуха с 16,3 микрограма PM2.5. От страните в Европейския съюз само три държави са с по-лошо качество на въздуха – Хърватска (25,3 микрограма), Полша (19,1 микрограма) и Гърция (19,0 микрограма).

В класацията на столиците пък София заема 52-о място с оценка от 17,6 микрограма. От разбитите месечни данни за 2021 г. се вижда, че най-мръсен е бил въздухът през февруари – 30,3 микрограма, следван от януари (29 микрограма). Тези показания поставят града в тъмно червена зона, което значи, че количествата вредни частици са били 5 до 7 пъти повече от препоръчителните. Най-чист въздух сме дишали през май – 7,9 микрограма, като единствено тогава показанията са били в зелената зона.

Въпреки това София бележи сериозно подобрение на данните на годишна база. През 2020 г. в столицата са били отчетени 27,5 микрограма PM2.5, а предишната година стойностите също са били близки. В доклада не се посочва конкретна причина за това, но може би роля играят ограничителните мерки заради пандемията с Covid-19, които оставиха много хора да работят от вкъщи.

Данни в проучването има за още три града в страната – Бургас, Русе и Варна. От тях най-чистият е Варна с 11,1 микрограма PM2.5 за миналата година, като градът е бил в зелената зона по качество на въздуха през пет месеца от годината. Най-мръсен пък е бил Бургас със стойности близки до тези на София – 17,3 микрограма, като най-лош въздухът е бил през февруари, а най-чист – през май. Подобно е било положението и в Русе със стойности за миналата година от 16,3 микрограма. Положителната новина е, че всички градове бележат подобрение в качеството на въздуха спрямо предишните години.

bg bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iezuita
преди 2 години
Какво ти пука бе, човек, Дали ще се мре с една година по-късно или по-рано .. - голям праз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Значи оправете си скапаните лъжливи завишени стандарти. За 5G някакви стандарти за излъчване има ли? Не, нали, то е ок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още