IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваното сливане на етера му дава нова преднина пред биткойна

По-доброто представяне през последните дни се дължи на очакваното най-голямо софтуерно подобрение в 8-годишната история на блокчейн мрежата етериум

11:34 | 22.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Етерът отново се представя по-добре от по-известния си съперник биткойна, след като оптимизмът около дългоочакван ъпдейт, който обещава намаляване на въглеродния отпечатък, изглежда все по-близо.

Етерът поскъпна с над 16% през последните седем дни, докато при биткойна увеличението е от 8,4%, съобщава Bloomberg. От началото на годината обаче картината е по-различна: цената на етера е надолу със 17%, а на биткойна с близо 7%.

По-доброто представяне през последните дни се дължи на очакваното най-голямо софтуерно подобрение в 8-годишната история на блокчейн мрежата етериум. Така нареченото обединяване се очаква до месеци и ще промени начина, по който трансакциите в етериума се подреждат, което ще помогне на мрежата да потребява по-малко електричество и да изпълнява процесите си по-ефективно.  

Разработчиците обещават подобрението от години. Последният тест на новия софтуер, преди обединението, започна на 15 март и след някои първоначални неизправности вече изглежда работи без проблеми.

Етерът поскъпва с 4,4% до 3008,37 долара минути преди 11:30 ч. българско време, показват данни на CoinDesk. Той минава прага от 3000 долара за първи път от началото на месеца.

Цената на етера през последната седмица. Графика: CoinDesk

Биткойнът и останалите водещи криптовалути също поскъпват. Биткойнът прибавя 3,1% към цената си до 42 502 долара. На свой ред рипълът поскъпва с 4,9%, а доуджкойнът и шиба ину със съответно 2,8% и 2,6%.

Очакванията са, че новото подобрение не само ще направи етера по-привлекателен за притеснените за екологичните аспекти инвеститори, но също така може и да намали снабдяването с етери в обращение.

След сливането мрежата етериум ще спре да използва милиони мощни сървъри за нареждане на трансакции в блокчейн мрежата. Вместо това потребителите ще могат да поставят етерите си в специални портфейли, които ще се използват за тази цел – система, наречена доказателство за собственост (Proof of Stake). Притежателите на дял няма да могат да вадят монетите си поне до следващия ъпдейт, който се очаква около шест месеца след сливането.

Те също така е и по-малко вероятно да продадат токените си, след като ги получат, тъй като за разлика от миньорите нямат енергоемки оперативни разходи, посочва Кайл Самани, съосновател на Multicoin Capital. След сливането енергийното потребление на етериума би трябвало да спадне с 99%.

Сливането се очакваше да се случи още преди месеци, но бе забавено, за да може разработчиците да са сигурни, че всичко е подготвено. Цялата икономика на етериум мрежата включва етери за 349 млн. долара, както и милиарди приложения за децентрализирани финанси и незаменяеми токени, зависещи от нея. Ethereum Foundation, която стои зад мрежата, официално планираше обединението да стане през второто тримесечие на 2022 г., но в скорошно съобщение посочи, че точното време не е определено – вероятен знак за забавяне.

„Ще е необходимо катастрофално събитие, за да не се случи тази година“, коментира сливането Тим Бейко, който е координатор на разработчици в етериума. Въпреки това някои очакват то да бъде изместено за есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
"милиарди приложения за децентрализирани финанси и незаменяеми токени, зависещи от нея"Хайде да посмалим малко а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още