IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Правителството трябва да приеме пакет противоинфлационни мерки

Войната в Украйна слага отрицателен знак на растежа и положителен на инфлацията, посочи бившият финансов министър

17:50 | 22.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Войната в Украйна неминуемо увеличава инфлацията и намалява перспективите за световен растеж, особено в нашия регион. Това е така, защото се развалят много от търговските връзки и инвестиционните проекти по света. Всичко това е с отрицателен знак за растеж и с положителен знак за инфлация в България. Така коментира пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков двуцифрената инфлация в България и я определи като „тревожна“.

По думите му в близките месеци инфлацията ще се вдигне над 10%."Крайно време е българското правителство да вземе пакет от противоинфлационни мерки, каквито вече се вземат по света“, настоява финансистът.

Според него досега каквото се говори от управляващите, отива в обратна посока.

„Земеделският министър (Иван Иванов от БСП) говори, че трябва да се купува зърно, а всеки икономист знае, че за да намалиш цената, от запасите трябва да продаваш, а не да купуваш. Форсмажорната ситуация, предложена от икономическия министър (Корнелия Нинова от БСП), също играе за по-голяма несигурност и вдига цените.

Правителството първо трябва да спре да говори неща, които са срещу смислената икономическа политика. Министри от правителство, не само от БСП, говорят в посоки, които вдигат инфлацията, вместо да я намаляват", смята Симеон Дянков.

Към споменатите две грешки финансистът добави и трета, която според него е наложеният мораториум на цените на тока, парното и водата за битовите потребители. 

"Нещото, което бързо може да се направи, е, където се вижда, че има увеличаване на цените и където държавата има запаси, те трябва да се пускат на пазара, за да намаляват цените", съветва той. 

Дянков цитира последните данни от Евростат, според които инфлацията в България е с близо 3% над средната инфлация в останалата част от ЕС.

"Ако в България увеличим производителността на труда, тогава и икономическият растеж ще се вдигне. Това може да стане като парите, където ги има, се отпускат за инфраструктурни проекти. Това уравнение липсва при правителството", коментира той.

Дянков е убеден, че отлагането на Националния план за възстановяване и устойчивост също играе лоша шега на икономическия растеж. Забавянето по думите му е симптоматично и е заради „стиковането на коалицията как да се води напред икономиката на държавата“. 

Той предположи, че там може би има добри идеи, но са необходими и бързи действия.

Бившият министър на финансите изказа предложение цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток" да се използва и да се субсидира за домакинствата, а не за бизнеса. Той е убеден, че по този начин, ще има достатъчно пари, така че да може да се урегулира и цената на останалата енергия.

„Виждам, че се предлага от различни групи в парламента, а това правителство не го решава. Това е единственият начин цените да се урегулират", смята финансистът.

Дянков е категоричен, че трябва да има оздравителен план за икономиката и за домакинствата. "Няма признание от Министерството на финансите, че инфлацията е огромен проблем за България – за домакинствата и за бизнеса, и нещо трябва да се направи. Просто се чака и се казва, че ще има актуализация през юли, а дотогава има много време и много проблеми вече се нареждат", подчерта финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
разбира се ... като попрочетеш някой други пост и нататък е ясно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
О, малка постна пица :) Къде се загуби, в Рашастан ли... и защо пак си дошъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 2 години
В Република България, сегашната инфлация е от най-лесните за решаване проблем. Прилаганият създаващ щети метод за емитиране на левове е водещата причина за сътворяване на инфлация. Централната банка е жертва на държавната парична грешка. Водещата причина за сегашната инфлация се прекратява с въвеждане на предпазващ от щети метод за емитиране на левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още