IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският износ на зърно остава стабилен, но може би не за дълго

Русия може да приключи месеца с изнесени над 2 млн. тона, но все по-малко нови сделки се сключват

08:45 | 23.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският износ на пшеница през март остава на почти нормално равнище въпреки войната в Украйна, но това може да не продължи, тъй като по-малко нови сделки се сключват.

Русия може да приключи месеца с изнесени над 2 млн. тона, показва анализатори от руския Институт за земеделски пазарни проучвания IKAR и аналитичната компания „Совэкон“. И макар това да означава, че вносителите продължават да получават доставки от най-големия износител в света засега, картината може да се окаже различна през идните месеци.

Купувачите на руско зърно по света. Графика: Bloomberg

„Има нови договори, но те са пренебрежимо малко в сравнение с предишните сезони“, посочва ръководителят на руския Съюз на износителите на зърно Едуард Зернин, цитиран от Bloomberg. „Оперативните рискове за доставките и плащанията за зърно са доста високи“, посочва той.

„Совэкон“ оценява износа на пшеница на 2,2 млн. тона този месец – малко над средното равнище за последните три години за март от 2,17 млн. тона. От IKAR също изчисляват износа на над 2 млн. тона.

„Износът на зърно до голяма степен се изпълнява доста безпроблемно от руските черноморски пристанища“, казва генералният директор на IKAR Дмитрий Ръйлко. Той очаква износът да е „малко под“ нормалните обеми този месец, тъй като кавказките и други пристанища на Азовско море са затворени, а потоците от региона на Балтийско море към Европа са на практика блокирани засега. Износът за Турция представлява комбинация от нови и стари договори, а за Египет е най-вече от стари договори, отбелязва Ръйлко.

Руската инвазия отряза по-голямата част от доставките от Украйна, нарушавайки международните търговски потоци и изпращайки цените на храни и зърно до нови върхове. Украинските пристанища са затворени, откакто Русия атакува страната, и купувачите гледат на запад към Румъния и България за доставки. Индия е в последна фаза от преговори за износ на пшеница към Египет – най-големият вносител, като сделки се очакват и с други страни като Китай и Турция.

Цените на пшеницата достигнаха абсолютни върхове на борсата в Чикаго по-рано този месец, а стойностите в самата Русия също растат заради срива в цената на рублата. Украйна може да изнася около 300 хил. до 400 хил. тона месечно в сегашната ситуация, което е около 8-10 пъти по-малко от това, което е възможно при отворени пристанища, показват данни на UkrAgroConsult. Русия вече е изнесла над милион тона от началото на месеца, показват данни на ProZerno.

Макар Bunge Ltd. – най-големият търговец със семена и водещ доставчик на земеделски култури, да прекрати новия си бизнес с Русия, други търговци продължават износа. Viterra съобщи, че ще извършва бизнеса си в страната в съответствие с наложените санкции, а от Cargill Inc. посочиха, че ще ограничат дейността си, но съоръженията на компанията за храни и фуражи от основна важност ще продължат да функционират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ще гладуват мужиците, с тия заплати по 100 долара кво ще купиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Или купуват, или гладуват. Всеки си решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още