IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати руски собственици на имоти напускат тихомълком Манхатън

Много от тях продават имотите си заради страх, че може да бъдат засегнати от американските санкции заради войната в Украйна

18:08 | 23.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Те пристигнаха с гръм и трясък, разграбвайки трофейни имоти в някои от най-скъпите локации на Манхатън. Сега руснаците изглежда напускат тихомълком, пише Financial Times.

Много от тях са се свързали с брокери в последните дни, за да обсъдят продажбата на имоти в Манхатън за милиони долари в рамките на усилията им да ликвидират активи, преди да попаднат в мрежата на американските санкции.

Повечето правят това с дискретни обяви с доверени брокери за разлика от публичните продажби, за да минимизират общественото внимание.

Но това не важи за всички. Имение в Ъпър Ийст сайд, собственост на Алексей Кузмичев, съосновател на Alfa-Bank, който попадна в обхвата на американските санкции, беше обявено неотдавна за продажба на цена от 41 млн. долара, с 1 млн. долара по-малко от сумата, която той плати за него през 2016 г.

„Всички говорят само за продажба“, казва Доли Ленц, един от най-известните брокери в Ню Йорк, специализирани в луксозните имоти. Големият въпрос според нея е при какви условия могат да излязат от имота и колко голям удар ще трябва да понесат, за да финализират бързо сделки.

Много от руските купувачи са далеч, както от гледна точка на богатство, така и на политически връзки, от олигарсите, които привлякоха общественото внимание, и вероятно няма да открият имената си в списък със санкции. Но те се притесняват, че може да бъдат принудени да продават заради внезапно създалата се враждебна среда и се опасяват от „вина по подразбиране“, както отбелязва Ленц. Възможно е също да им се налага да набират средства, за да се справят с финансов натиск в друга част от портфейла си с активи заради западните санкции.

Гарет Дердериан, директор на анализите в компанията за луксозни имоти Serhant, казва, че руснаците, които искат да продадат имоти, са „много малък дял“ в сравнение с по-голямата група богати руснаци, които продължават да търсят сигурност в американски имоти. „Международни пазари като Ню Йорк и Маями се превръщат в предпочитани дестинации за богатите. Към момента няма спешни продажби на притежавани от руснаци имоти в Ню Йорк, допълва той.

Руските олигарси намалиха присъствието си на американския пазар след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., което влоши отношенията ѝ със Запада, казват брокери и ръководители в имотната индустрия. Те бяха изпреварени от китайците като голяма група чуждестранни купувачи в Манхатън. Впоследствие китайските граждани бяха подложени на ограничения заради наложения от Пекин контрол върху капиталите.

Никой обаче не знае колко имоти притежават руснаците в САЩ. Причината е, че мнозина оперират чрез кухи компании, които крият идентичността си. Конгресът прие закон през 2020 г., който изисква от компании с ограничена отговорност и други дружества да разкриват собствениците си. Но финансовото министерство все още изготвя правилата.

Междувременно Дъглас Келнер, адвокат в Ню Йорк, специализиран в сферата на недвижимите имоти, прогнозира, че властите трудно ще разкрият собственици, които са подложени на санкции. „В министерството на правосъдието има хора, които са добри в проследяването на активи. Но е сложно, изисква се време, а често и съдействие от чуждестранни правителства“, отбелязва той.

Наред с частни апартаменти някои руски инвеститори може да са вложили средства и в проекти в строеж, казва Майкъл Ромър, от правната кантора Romer Debbas в Ню Йорк, специализирана в недвижимите имоти.

Като инвестиция имотите в Ню Йорк се харесват на богатите руснаци по същите причини като на всички други чуждестранни купувачи – запазват стойността си и лесно може да се продадат. Според брокери руснаците предпочитат апартаменти в нови сгради, с което избягват подробния преглед, който правят кооперативните бордове в по-старите сгради.

Мащабът на руското богатство стана видим през 2007 г., когато финансистът Андрей Вавилов плати 53,5 млн. долара за два мезонета в Plaza Hotel. По-късно Вавилов се оттегли от сделката и заведе дело срещу строителната компания, тъй като завършените апартаменти приличали по думите му на „прехвалено таванско помещение“.

Скоро Вавилов беше засенчен от Роман Абрамович, милиардер и собственик на футболния клуб „Челси“, който купи три съседни градски къщи, за да ги обедини в едно имение. Той прехвърли имота, както и още два наблизо на обща стойност 92 млн. долара на бившата си съпруга Даша Жукова през 2018 г. като част от споразумението им за развод. Абрамович беше включен в списъка със санкции на ЕС и Великобритания.

Руските купувачи били толкова примамлива цел, че предприемачът Хари Маклоу изпратил екип от отдела си за продажби в Москва през 2013 г., за да привлича интерес към жилищна кула на компанията му.

Но още тогава е имало и притеснение, че руснаците купуват имоти, само за да съхраняват подозрително богатство, вместо действително да живеят в тях. През 2016 г. финансовото министерство реагира, като задейства временна инициатива, която изискваше основните компании да обявяват собствениците на кухи компании, купуващи имоти в изцяло кешови сделки в някои квартали.

Южна Флорида също се превърна в магнит за руски пари. Дмитрий Риболовлев, магнат в производството на торове, купи имение в Палм Бийч от Доналд Тръмп през 2008 г. за рекордната по онова време сума от 95 млн. долара. Впоследствие той разруши имението и продаде имота като три отделни жилища.

Въпреки че по-широкият луксозен пазар устоява, санкциите или заплахата от санкции поставят неудобни въпроси. Ако един апартамент в луксозна сграда бъде замразен заради санкции, например, може ли това да засегне стойността на останалите? Ако имотът не бъде купен веднага, ще пострада ли кредиторът?

В същото време обитателите може да бъдат принудени да плащат по-високи общи разходи, за да компенсират изгубения дял на собственика, попаднал под ограничения. Възможно е също така покупката на имот да стане рискова, ако се стигне до правни процедури.

„Въпросите, които получаваме, са: Какво означава това за мен? Ще повлияе ли това на стойността на имота ми?“, казва Ромър. „В момента, ако сте богат руски гражданин в САЩ, търсещ да купи или продаде каквото и да било, всички погледи са насочени към вас“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Щом има статия в инвестор по въпроса, не е тихомълком напускането вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Духовия оркестър, ако още не сте забелязали нефто-долара вече се заменя от газо-рубла :) На наивниците - честито! Крипо-мъгла му е майката !!!!!!! Само крипто! Сите баллък крипто. Може и долар, може, може..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още