IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Еврохолд“ ще свали от БФБ „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“

Енергийното дружество на холдинга, което е мажоритар в двете компании, е увеличило дяловете си в тях и ще отправи ново търгово към миноритарните акционери

10:49 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), дъщерно дружество на „Еврохолд България“, която придоби дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България през 2021 г., е увеличила дела си в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД до съответно близо 99% и 97% от капитала.   

Увеличеното участие е резултат от сделки на Българската фондова борса (БФБ) на 18 март на обща стойност над 100 млн. лева, съобщават от „Еврохолд“.

На тази дата EEEC е придобила 207 107 акции (10,74% от капитала) на „ЧЕЗ Разпределение“ и 1 379 акции (27,58% от капитала) на „ЧЕЗ Електро България“.

EEEC ще отправи търгово предложение за придобиване на останалите акции от двете дружества. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Комисията за финансов надзор в законовия 14-дневен срок, посочва се в съобщението.

След това двете дружества  ще бъдат отписани от БФБ.

EEEC придоби седем дружества на чешката „ЧЕЗ Груп“ за 335 млн. евро през юли 2021 г. След трансакцията холдингът стана собственик на 67% от най-големия дистрибутор („ЧЕЗ Разпределение“) и доставчик („ЧЕЗ Електро“) на електрическа енергия в България, както и на 100% от най-големия търговец в сектора („ЧЕЗ Трейд“).

EEEC придоби също компания за ИКТ услуги, соларен парк, производствена мощност за енергия от биомаса, както и дружеството, което координираше дейността на всички подразделения на „ЧЕЗ Груп“ в България.  

През октомври 2021 г. EEEC отправи търгово предложение за остатъчните 33% от капитала на „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“ за близо 230 млн. лева, като увеличи участието си в двете компании до, съответно, 88,2% и 69,3% от капитала.

Дружеството обяви наскоро, че ребрандира двете дружества. „Електрохолд“ ще е новото име на дружествата на ЧЕЗ в България от края на април 2022 г.

Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България – „ЧЕЗ Разпределение“, ще се нарича „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД („ЕРМ Запад“ АД). „Електрохолд България“ ЕООД ще е правоприемник на „ЧЕЗ България“ ЕООД, „Електрохолд Продажби“ АД - на „ЧЕЗ Електро България“ АД, „Електрохолд Трейд“ ЕАД ще е името на „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, а дружеството за осигуряване на ИКТ услуги ще се нарича „Електрохолд ИКТ“ ЕАД.

Новите имена и лога трябва да бъдат одобрени от акционерите на общи събрания на акционерите. И двете дружества са насрочили събрания за 18 април.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още