IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша гони 45 руски дипломати

Според местните служби те са действали и като шпиони

13:36 | 23.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на руското посолство във Варшава. <em>Снимка: EPA/Mateusz Marek POLAND OUT</em></p>

Сградата на руското посолство във Варшава. Снимка: EPA/Mateusz Marek POLAND OUT

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) подозира 45 руски дипломати в шпионаж, съобщи прессекретарят на министъра, координиращ дейността на специалните служби. Посланикът на Русия в Полша Сергей Андреев е привикан в полското външно министерство.

Става дума за служители на руските специални служби и свързани с тях лица, които имат дипломатически статут в Полша.

„Предвид политиката, която Русия провежда срещу Полша и нейните съюзници, както и руската агресия срещу Украйна, ръководителят на ABW настоява за експулсиране на посочените лица от територията на Република Полша“, се казва в съобщението. Обикновено дипломатическите ведомства не оспорват подобни публични препоръки на контраразузнаването.

„Те работят за подкопаване на стабилността в Полша и нейните съюзници и представляват заплаха за интересите и сигурността на нашата страна“, допълва говорителят. За конкретен пример се дава разкриването на едно от лицата в разследване, довело до ареста на полски гражданин по подозрение в шпионаж на 17 март 2022 г.

Списъкът на руските дипломати, които според полските власти са участвали в дейности на полска територия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, включва около 40 души, сред които са и служители на руското посолство във Варшава. Всички тези дипломати са представлявали заплаха за сигурността на Република Полша, а дейността им може да се счита за шпионаж в полза на чужда държава.

Полската служба посочва, че Русия все по-често действа настъпателно срещу Полша. А  лицата, идентифицирани от органа, са били определени като служители на различни специални служби, действащи в Русия. Съществуването на списъка беше потвърдено и от говорителя на правителството Пьотр Мюлер.

„Такъв списък е предаден. Днес руският посланик беше извикан в Министерството на външните работи. Ще разговаряме за това и решенията за по-нататъшните стъпки ще бъдат обявени днес", каза той в Сейма (полският парламент, б. ред.), цитиран от DPA.

Руското министерство на външните работи обеща отговор на експулсирането на дипломатите.

Отделно от това властите задържаха служител на общината във Варшава, за когото се твърди, че е предоставил на руснаци документи, които могат да се използват за създаване на фалшиви документи за самоличности, основани на самоличността на поляци и чужденци. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 15 години затвор, предава Bloomberg.

От началото на войната Полша е в състояние на повишена готовност заради възможна засилена дейност на руското разузнаване на нейна територия и започна да приема украински бежанци, чийто брой вече надхвърли 2 милиона. Миналия месец Полша задържа испански репортер в близост до полско-украинската граница за предполагаем шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ.

Решенията на полските власти следват подобни действия от страна на страните от източното крило на ЕС, които изгониха голям брой руски дипломати, откакто Путин започна войната в Украйна. Припомняме, че едва преди дни в рамките на най-мащабното експулсиране България обяви 10 руски дипломати за персона нон грата. Във вторник руски медии потвърдиха, че те вече са напуснали страната домакин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 2 години
Браво на поляците! #митрофановавън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още