IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метавселената ще донесе нови киберрискове. Какво могат да направят компаниите?

Трябва да бъдат създадени достатъчно надеждни протоколи за действие при кебератаки и за идентифициране на потребителите

19:07 | 27.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Представете си, че обсъждате с шефа си конфиденциална сделка за няколко милиона долара. Разгворът приключва и двамата си тръгвате. Малко по-късно и двамата се срещате отново и повдигате темата от предишния ви разговор, но шефът ви няма абсолютно никакъв спомен от сделката.

Какво точно се случва?

В метавселената това може да означава, че сте станали жертва на хакнат аватар или на т.нар. deep fake технология за обработка на видеа, твърди Прабу Рам от консултантската компания CyberMedia Research. Deep fake видеата са силно манипулирани, така че хората в тях да излеждат или звучат като някой друг.

В последните месеци метавселената предизвика еуфория, а компании като Meta и Ralph Lauren се надпреварват активно в тази област. Но ако не се обърне внимание на рисковете за киберсигурността в метавселената, тези компании може да не постигнат успеха, на който се надяват, пише CNBC.

Киберпрестъпленията в реалния свят вече са все по-разпространени.

Компанията за киберсигурност Check Point отчиташе по 50% седмично увеличение на общия брой атаки срещу корпоративни мрежи през 2021 г. в сравнение с предходната година. Докато бизнесът бърза да навлезе в метавселената, не всеки може да осъзнае всички опасности, свързани с този нов свят, коментира Рам.

„Тъй като контурите и потенциалът на метавселената предстои да бъдат напълно реализирани, явните притеснения относно проблемите с поверителността и сигурността в метавселната остават ограничени само до някои компании, които са наясно с технологичния въпрос“, твърди Рам. „С появата на нови вектори на атаките, ще е нужно фундаментално преструктуриране на днешните парадигми за сигурността, за да се идентифицира, потвърди и защити метавселената“.

Индивидуална сигурност

През февруари JPMorgan пусна бяла книга, която признава идентификацията на потребителите и опазването на поверителността като важни елементи за взаимодействие и трансакции в метавселената.

„Проверяемите идентификационни данни [трябва да бъдат] лесно структурирани, за да се даде възможност за по-лесно идентифициране на хора от общността и членове на екипа, или да се даде възможност за конфигурируем достъп до различни места и преживявания във виртуалния свят“, гласи още бялата книга.

Гари Гардинър, който е ръководител на инженерната сигурност за Азиатско-Тихоокеанския регион и Япония в Check Point Software Technologies, е съгласен.

Същият начин на мислене за интернет сигурността трябва да бъде приложен и за метавселената, твърди той.

Хората се насочват към блокчейн, за да идентифицират потребители. Те обмислят и „използването на токени, които могат да са свързани с дадена организация, или биометрични данни към умните очила, които носите, така че да има ниво на доверие и да знаете с кого точно говорите“, казва той.

Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
новата "нормалност" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
precakanoto
преди 2 години
Метазомбита, метапотребители-метадебили, метакретеноиди, метаовце, метакози, мета....мета мента..., докъде и защо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Хубавото на линкедин е, че може да провериш всеки, какво е завършил, къде е работил. Тоя индиец, дето сте цитирали, няма никакво техническо образование, нито е работил на подобна позиция, че да има представа от каквито и да е рискове. Но няма значение, превели сте статия, има какво да се чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
това е нов тип наркотик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
символ на "новия" гмо човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Тая снимка е най-лошото нещо, което съм виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още