IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Руските сили са извършили военни престъпления в Украйна

21:41 | 23.03.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ заявиха, че според тяхна преценка членове на руските сили са извършили военни престъпления в Украйна. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Той добави, че заключението на Вашингтон се основава на „внимателен преглед“ на наличната информация от публични и разузнавателни източници, предава Ройтерс.

Блинкен заяви в комюнике, че САЩ ще продължат да следят данните за военни престъпления и ще споделят информацията, която събират, със съюзниците си и международните институции. Той добави, че в крайна сметка съдът ще поеме отговорността да реши дали са извършени престъпления.

„Ангажирани сме да продължим с отчетността, като използваме всички налични инструменти, включително наказателно преследване“, заяви Блинкен.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън нарече руския си колега Владимир Путин „военнопрестъпник“ заради нападението срещу Украйна.

Москва все още не е установила контрол върху най-големите градове в Украйна след нашествието, което започна на 24 февруари, най-голямата атака срещу европейска страна от Втората световна война насам.

Путин нарича офанзивата си „специална военна операция“ за демилитаризиране и „денацификация“ на страната. Смята се, че цивилните жертви са хиляди, а по данни на ООН над 3,5 млн. души са напуснали Украйна от началото на нашествието.

Според Блинкен има „редица достоверни данни за безразборни нападения и атаки, насочени преднамерено срещу цивилни, както и за други жестокости“ от руските сили в Украйна. Той спомена конкретно нападенията в обсадения град Мариупол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Мави, много трудни въпроси им задаваш. Не можеш да караш инвалид да скача 2 метра висок скок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
И за всички, които са изгледали видеото от предния ми пост, искам да попитам: ако руснаците направят същото с Киев, тогава какво ще пишат демократичните медии? И втори въпрос с повишена трудност за най-умните и най-образованите тук: не са го направили още, защото не магат, или защото не искат? Правилният отговор обаче не е този, който русофилите ще посочат!!! Правилният отговор е: не могат! Не са такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Тия дето избиха половин милион иракчани щото нещо им се привидяло, сега си съчиняват престъпления и са Потресени и Шокирани... Мани, и аз съм потресен какви лапнишарани са хората, от вчера до днес нищо не помнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Shock and Awe . . Даже го излъчваха на живо да се хвалят на света колко са силни. Това е снимано от надлежно инсталираните пратеници на същите медии, дето сега се тръшкат за руските зверства - беха се нагласили като в амфитеатър на покрива на най-лъскавия хотел в Багдад, който умните бомби умно заобикаляха . . За тях и за света беше телевизионен екшън-риалити, но добре се вижда какво става с един мирен осветен нощен град със спящи жители . . . Гледайте, хуманисти - не са фейкове и хайли-лайкли - така воюват хуманистите . . . https://m.youtube.com/watch?v=CowOdkKNb0A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
За този, който наля $5 500 000 000 за подготовка на гражданска война в Украйна, че и повече - това и ще го постигне !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Господ Бог скоро ще ги посети. Който нож вади, от нож умира. Разбирай гражданска война от тип: всеки срещу всеки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Аха - по "тяхна преценка". А вие какво правихте в Ирак, Либия, Сирия, Сърбия? А, блинкен? Точно ВИЕ ли ще говорите за военни престъпления, утaйко отвpaтителна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още