IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания намали акциза върху горивата в борбата с бързо растящите цени

Британският финансов министър Риши Сунак планира и по-дългосрочно понижаване на данъците за служителите

22:58 | 23.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак обяви в сряда незабавно понижаване на акцизите върху горивата и по-дългосрочно понижаване на данъците за служителите в опит за смекчаване на историческия удар за стандарта на живот в страната, предава CNBC.

В пролетното си обръщение Сунак съобщи, че акцизът върху горивата ще бъде намален с пет пенса на литър за 12 месеца. Той заяви пред парламента, че понижението ще струва 5 млрд. паунда (6,6 млрд. долара) и ще влезе в сила още тази вечер. Правителството се надява, че понижението ще намали цената на бензина в бензиностанциите на фона на ръста на глобалните цени на петрола.

Нивото на акциза върху горивата, който има значителен принос за британските публични финанси, е замразено на 57,95 пенса на литър от 2011 г. насам.

Сунак обяви също планове да удвои фонда на правителството за подкрепа на домакинствата до 1 млрд. паунда за хората, които са засегнати от по-високите цени на енергията.

Слънчеви помпи, термопомпи и други сходни мерки ще бъдат подложени на нулево ДДС спрямо 5% в момента.

Сунак е подложен на натиск да отговори на галопиращите разходи за живот във Великобритания, където семействата са изправени пред рекорден ръст на сметките за енергия, а инфлацията достига десетилетни върхове и се очаква да се задълбочи заради последиците от конфликта между Русия и Украйна.

Инфлацията във Великобритания достигна 6,2% през февруари, показаха нови данни в сряда. Това е най-високото ѝ ниво от март 1992 г. и доста над консенсусните очаквания на икономистите.

В изявлението си в сряда Сунак обяви, че ще повиши прага, от който служителите започват да плащат национална застрахователна вноска, с 3000 паунда.

Той също така обеща да намали данъка върху доходите от 20% в момента на 19% през 2024 г., като заяви пред парламента, че това представлява „намаляване на данъците с 5 млрд. паунда за над 30 млн. души“.

В разгара на коронавирусната пандемия Сунак задейства няколко пакета от мерки за подкрепа на икономиката на стойност милиарди паунда.

Британската Служба за бюджетна отговорност прогнозира, че за фискалната 2022-2023 г. дългът на Великобритания ще достигне 83,5% от БВП, което е подобрение спрямо октомврийската прогноза за 85,4%. Бюджетният дефицит на страната се очаква да достигне 5,4% от БВП през 2021-2022 г., след което да намалее до 3,9% през 2022-2023 г., 1,9% през 2023-2024 г. и 1,3% през 2024-2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още