IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании в ЦИЕ залагат все повече на устойчивото развитие

Много бизнеси в региона поемат амбициозни ангажименти за нулеви въглеродни емисии

11:06 | 24.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Строителните компании в Централна и Източна Европа са подложени на нарастващ натиск да съобразят стратегиите си с принципите на екологичното, социално и корпоративно управление (ESG), пише онлайн изданието Emerging Europe.

В повечето случаи те реагират положително. Екологичните техники за проектиране и материали стават неразделна част от строителния процес в региона и все повече бизнеси в ЦИЕ поемат амбициозни ангажименти за нулеви въглеродни емисии.

Нарастващо търсене

Кристоф Залцер, вицепрезидент на австрийската компания Warimpex, която е активна на полския пазар, смята, че устойчивото развитие и задължително.

„Няма да имате добри наематели, ако не строите устойчиви сгради и на първо място ще имате затруднения да намерите финансиране. Светът се промени значително в това отношение в последните две години, особено след въвеждането на таксономията на ЕС“, коментира той.

Европейската таксономия е рамка за определяне на устойчиви икономически дейности в ЕС и има основно значение за създаването на климатично неутрална икономика на съюза до 2050 г.

„Сградите, които строим, са 100% устойчиви, но старите, съществуващи сгради са много по-трудни за подобряване в това отношение“, коментира Залцер.

Гжегож Кацоровски, ръководител на Агенцията по икономическо развитие във Варшава, отбелязва, че в града има по-малко подобни предизвикателства, отколкото в западноевропейските градове.

„Във Варшава нямаме чак толкова много стари сгради, които се нуждаят от подобрение. Работим основно със сгради от 90-те години на миналия век насам и това улеснява много задачата ни“, казва той.

„Колкото до новите сгради, около 94% от офис площите във Варшава, които се строят тези дни, са сертифицирани по един или друг начин с LEED, BREAM или други стандарти“, допълва Кацоровски.

„Като цяло Варшава е напълно в крак с най-новите стандарти при имотите от гледна точка на устойчивост, главно защото има голямо търсене на подобни сгради сред наематели и купувачи и предприемачите продължават да ги снабдяват с такива“, казва той.

Младите са двигател на промяната

Лукаш Гелезаускас, предприемач от литовската компания SBA Urban, е съгласен, че устойчивостта сега е основна тенденция.

„Започнахме да се занимаваме с този въпрос много рано и смятахме, че това ни отличава от останалите компании на пазара. Сега вече не е така, тъй като всички на пазара държат на устойчивостта“, коментира той.

Според Гелезаускас до известна степен тенденцията може да бъде отдадена на по-младите поколения, които държат повече на екологията.

„Новото поколение хора, които работят за технологични компании, ще гравитират към фирми, които гледат сериозно на околната среда, които не само говорят за това, а и инвестират и имат какво да покажат от гледна точка на екологичен офис“, казва Гелезаускас.

Тим О’Съливан, ръководител на инвестиционните имоти в консултантската компания CBRE, смята, че представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) като работна сила имат много по-високи очакванията от предишните поколения служители.

„Те очакват устойчиво работно място и компаниите трябва да се съобразяват с това“, казва О’Съливан. Според него обаче има още много какво да се направи относно ESG.

„Въпросът за устойчивото развитие е труден, защото до голяма степен се обръща внимание само на Е от ESG. S и G са леко засенчени, а Е е до голяма степен във фокуса на вниманието в момента“, отбелязва О’Съливан.

Естония е напред в устойчивото развитие. „Сега устойчивостта се приема за даденост в Естония, но тя също така е процес, който никога не спира, тъй като винаги има известно пространство за допълнително подобрение“, казва Кади Метсмаа, главен изпълнителен директор на компанията Esplan в Талин.

„Трябва да се каже също, че промяната не се отнася само за отделни сгради, а за цели градове. Всъщност цялата страна в момента прави преход от внимание върху колите към внимание върху хората“, отбелязва Метсмаа.

Урсел Велве, главен изпълнителен директор на имотната компания Mainor Ülemiste в Талин, казва, че компанията ѝ е определила 34 области, където устойчивостта все още трябва да бъде подобрена.

„Например, ако вземем всички кутии за храна за еднократна употреба, които комплексът ни изхвърля всяка година, ще можем да създадем структура с размерите на 13-етажна офис сграда“, казва Велве. „Затова сега правим пилотен проект за кутии за многократна употреба. Той ще работи като системата ни с пластмасовите бутилки, при която хората си връщат платените две евро за тях, когато за първи път са си купили напитка“, допълва тя.

В същото време в Чехия компанията IRD Group в Прага използва екологични строителни материали и технологии от близо 20 години, но според Михал Вит, директор по планирането на компанията, местният кръг от конкуренти съвсем не е голям.

„Малко чешки компании предлагат устойчиви имотни решения, които са сходни с нашите. Смятаме това за изненадващо, тъй като има явно голямо търсене на подобни услужи на пазара“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Преди години при нас беше дошъл един човечец, начел се на такива глупости, дето искаше да му проектираме къща от сламени бали. По принцип може и от бирени бутилки да се направи къща, а едно време са живяли в землянки и "мазанки" - които са изключително екологично строителство. При очертаващото се "устойчиво развитие" това нявярно ще са много търсни конструкции. Нещо като съвременни хобити, само че с електричество от акомулатор с панелче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още