IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съби Събев: България трябва да изпрати и военна помощ към Украйна

НАТО може да премине и към постоянно присъствие на съюзни контингенти на територията на източните държави, заяви първият български представител в алианса

14:09 | 24.03.22 г. 31
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

България трябва да изпрати не само хуманитарна, но и военна помощ към Украйна, за да не ерозира доверието към България като член на НАТО. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria ген. Съби Събев, първият български представител в НАТО.

Според него винаги има риск от ескалация на военната криза извън пределите на Украйна и ако алиансът бъде въвлечен, не е изключено конфликтът да ескалира в ядрен.

„Предстоят промени в европейската архитектура за сигурност, както и приемане на нова стратегическа концепция на НАТО за засилване на възпиращия потенциал на алианса. Източният фланг безспорно трябва да се подсили“, коментира той по повод извънредната среща на НАТО, както и срещите на Г-7 и ЕС днес.

Относно позицията на България да не изпраща военна помощ за Украйна ген. Събев смята, че в позицията на всяка страна може да има еволюция.

"Когато целият алианс е солидарен и изпраща военна помощ, България да се дистанцира – това ще има своето отражение върху имиджа на страната ни и върху доверието към нас като съюзник в НАТО. Много сериозно трябва да помислят нашите управляващи дали трябва да продължат с тази политика или да я променят", настоява ген. Събев.  

Той предупреди, че винаги има риск от ескалация на кризата извън Украйна. „Русия се закани, че всякакви конвои, пристигащи с военна помощ, ще бъдат обект на удари", посочи военният експерт.

Събев напомни, че НАТО се ангажира да не допусне конфликтът да излиза извън границите на Украйна и да въвлече и алианса в него.

Той не изключи при създалото се напрежение, поддържано от Русия, да се премине и към постоянно присъствие на съюзни контингенти на територията на източните съюзни държави от НАТО. „Става дума за много по-усилени контингенти, способни да отблъснат незабавно една агресия, а не батальони бойни групи, които очевидно нямат способността да отблъснат една по-масирана агресия на Русия към страна от НАТО. Това военно присъствие ще бъде и сухопътно, и военноморско и въздушно“, заяви Съби Събев.

Генералът съобщи, че на срещата на Г-7 е предвидено преразглеждане на санкциите за Русия и вече са подготвени нови от страна на ЕС и САЩ. По думите му, целта е тяхната тежест да стане толкова голяма за Русия, че руското общество, "колкото и манипулирано да е от режима на Путин", да осъзнае последиците от конфликта и да предизвика смяна на политическия режим и прекратяване на военните действия в Украйна.

Кога ще се преструктурира Съветът за сигурност на ООН, за да поеме важната роля по опазване на мира? Ще одобри ли НАТО нова стратегическа концепция през юни в Мадрид? От какво зависи диалогът и преговорите между Русия и Украйна? Какви са загубите на руската армия до момента? Защо руски генерали са поставени под домашен арест?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
За помощта за Украйна: Ако е за безопасността на гражданите -да. Дрехи, лекарства, храна-да. За нацистите от "Азов" - нищо.Сало Украине, Хероям сало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Женерал Зъби Зъбев удобно ПОДМЕНЯ целия смисъл : " България трябва" , ВМЕСТО " НА Нългария И трябва"."България трябва"- това е за щатите, които, са И производителят, И търговецът, в едно лице, при това - пределно НЕДОБРОСЪВЕСТЕН (справка - Ф-16 блок 70, дето, я ги видим, я-не но, закъснението ВЕЧЕ е факт, при това-тежко че и на практически тройна цена, нищо за нещо). Други И трябва НА България : Максимално боеспособна машина, с максимална здравина и евтина експлоатация на минимална цена, че да е по-многобройна. Така, за мен човек, подменящ БЪЛГАРСКИТЕ национални интереси с чужди корпоративни, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УВАЖАВАН, ако ще и женерал да е, срещу мен, ст.лейт., и да е бил на важен пост. Майнатамунаженерала, евалсъмго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
kinshasa
преди 2 години
Язък Ви за висшето!Пред "че" ВИНАГИ има запетая!Това се учи в 4-ти клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
kinshasa
преди 2 години
Знаете ли, какво означава Као на френски?Означава нокаут, там ще ни тласнете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
kinshasa
преди 2 години
Ето Ви нагледен урок по цензура!!!Супер сте админите.Само това, което Ви изнася пускатеИзтрихте ми коментара,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
kinshasa
преди 2 години
Следя нещата от самото начало.Виздам каква цензура и пропаганда се води и от двете страни.Но все пак успявам да намера достоверна информация - от украйнски граждани.Жена си снима положението пред нейния блок, когато в кадър попада УКРАЙНСКА верижна машина движеща се по булевард, *** премаза черна кола, същата дето после я показаха, като руска машина. Вчера гледам в Тубата репортаж от британци, возеше ги някакъв надрусан военен - полазват как две руски машини разстррляха цивилна кола със семейство вътре -ДА, АМА МАШИНИТЕ БЯХА УКРАЙНСКИ, горките хорица, Бог да ги прости, какво са принудени да търпят, заради нечии интереси.Аман от примити мозъци.Уж сте умни с пет висши образования!Язък ву за загубеното време, щом не сте способни да видите сами реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
И, по темата: Украинската банда на власт, стана проводник на позорни тенденции и маша на крадливо, бандитско племе. Крие се зад гражданите на собствената си страна и, колкото по-скоро бъде изметена, толкова по- бързо, нормалните украински граждани, ще си върнат живота, ако им е останал. НАТО не цели мир, а допълнително разрастване на конфликта и, ако този женерал изобщо е българин, не би допуснал подобна участ за България. Затова, намирам подобни речи, меко казано, за неразумни. Много меко казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Тоя, в огледалото, много напорист, а? Дерзай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Че то, не е твоя работа да съдиш за това. Ти си външен човек (uotsider) затова, не предеш. А, за срама...сам, срамиш България. Свободно, почеши коня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Хаха, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още