IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ са на най-ниското си ниво от 1969 г.

Рекордната инфлация поддържа мотивацията на американците за работа на високи равнища

15:28 | 24.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се е свил до 53-годишно дъно, докато търсенето на служители в страната далеч надминава предлагането, а рекордната инфлация поддържа финансовата мотивация за работа на високи равнища, пише Bloomberg.

Първоначалните молби за помощи са намалели с 28 хил. до 187 хил. броя в седмицата до 19 март, показват данни на министерството на труда, публикувани в четвъртък. Това е било най-ниското им ниво от 1969 г. насам. Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за брой от 210 хил. заявления. Броят на продължаващите молби се е свил до 1,35 млн. броя в седмицата до 12 март, което е най-ниското равнище от 1970 г.

Данните на ресорното министерство са в съответствие с пазар на труда, в който работодателите отчаяно се опитват да задържат работниците и да привлекат нови такива. Броят на молбите би трябвало да остане нисък, тъй като комбинацията от намаляващи спестявания и рекордна инфлация увеличава мотивацията на американците да работят.

Неизгладените данни показват, че броят на първоначално подадените заявления е намалял до 181 087 броя миналата седмица. Най-голям спад е имало в щатите Калифорния, Мичиган и Кентъки.

Предстои по-късно през деня да бъдат публикувани данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за март, които ще покажат дали войната в Украйна вече се е отразила на американската икономика и бизнес нагласите сред компаниите.

Статистиката на S&P Global вече показа, че общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната се е свил от 55,5 пункта през февруари до 54,5 пункта през март. Резултатът сигнализира за забавяне на набраната през февруари инерция, когато показателят достигна петмесечен връх. И все пак това е второто по сила покачване от ноември насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Загиващият хегемон създава толкова много работни места,че за всеки работоспособен човек се води борба едва ли не...Искрено ги съжалявам копейниците, тъй ще си умрат с отворени очи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още