IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ възстановяват 352 изключения от мита за китайски вносни продукти

Възстановените изключения за китайски продукти ще влязат в сила със задна дата от 12 октомври 2021 г. и ще важат до 31 декември 2022 г.

19:56 | 24.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Офисът на търговския представител на САЩ (USTR) обяви, че е възстановил 352 изключения от мита за вносни продукти от Китай по смисъла на т. нар. „Раздел 301“ от американското законодателство, което е доста по-малко от 549-те изключения, които бяха обмисляни по-рано, съобщава Ройтерс. 

Възстановените изключения за китайски продукти ще влязат в сила със задна дата от 12 октомври 2021 г. и ще важат до 31 декември 2022 г., посочват от USTR. Тези изключения покриват широк диапазон от китайски продукти, върху които бившият президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита. Китайският внос, който подлежи на митнически тарифи, се оценява на 370 млрд. долара, като върху него важат мита в диапазона от 7,5% до 25%.

Списъкът, публикуван от USTR, включва индустриални компоненти като помпи и електрически двигатели, някои автомобилни части и химикали, раници, велосипеди, прахосмукачки и други потребителски стоки.

Говорител на китайското министерство на търговията заяви в четвъртък, че решението на САЩ е от полза за нормализирането на търговския поток на тези продукти и се надява, че двустранните търговски отношения ще се нормализират постепенно.

„На фона на скоковете на инфлацията и предизвикателства пред глобалното икономическо възстановяване, ние се надяваме, че САЩ могат да премахнат всички мита върху китайските продукти възможно най-скоро в името на интересите на потребителите и производителите в Китай и САЩ“, заяви говорителката Шу Дзиетин пред журналисти.

Администрацията на Тръмп първоначално предостави повече от 2200 изключения от американските мита, за да осигури облекчение на определени индустрии и търговци на дребно. Повечето бяха оставени да изтекат, но 549 бяха удължени с една година, като в крайна сметка изтекоха в края на 2020 г.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай стартира през миналия октомври преглед на въпросните 549 изключения като част от нейната стратегия за противопоставяне на Китай относно неговите търговски практики.

Поредица от виртуални срещи с нейните китайски колеги обаче успя да доведе до някакъв напредък в представянето на Китай съгласно търговското споразумение на Тръмп от първа фаза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Тоя опит за подкуп хем закъснял хем недостатъчен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още