IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на Путин ще заличи 15 години растеж на руската икономика

След 2023 г. брутният вътрешен продукт на Русия ще се върне там, където беше в началото на века

20:45 | 24.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия рискува да заличи 15 години икономически растеж до края на 2023 г., след като инвазията ѝ в Украйна доведе до налагането на множество санкции срещу Москва и принуди международните компаниите да се оттеглят от страната, изтъкват икономисти от Института за международни финанси (IIF), цитиран от Bloomberg. 

Очаква се икономиката на Русия да се свие с 15% през 2022 г., като това ще бъде последвано от спад от 3% през 2023 г., оставяйки брутния вътрешен продукт (БВП) там, където беше преди около петнадесет години, пишат икономистите Бенджамин Хилгенсток и Елина Рибакова в предварителна оценка на въздействието на руската войната в Украйна, като отбелязват, че евентуални допълнителни санкции могат да влошат нещата.

„Силно спадащото вътрешно търсене вероятно ще изиграе решаваща роля, докато сривът при вноса трябва да компенсира по-ниския износ, което води до незначително положителен принос от нетното външно търсене“, пишат икономистите. "Въпреки това, ако бъдат приложени допълнителни санкции под формата на търговско ембарго, износът може да спадне повече, отколкото прогнозираме в момента", добавят те.

Нахлуването на Русия в Украйна, започнало в края на миналия месец, предизвика срив на рублата и хвърли глобалните вериги на доставка в хаос, стимулирайки инфлацията, като същевременно предизвика масовото напускане на компании от страната.

русия русия

Френският автомобилен производител Renault SA е сред последните компании, които се оттеглят, като обяви, че ще спре дейност в завода си в Москва и добави, че w момента решава бъдещето на руската „АвтоВАЗ“, в която държи мажоритарен дял.

Руската икономика ще страда в продължение на години от така нареченото „изтичане на мозъци“ – напускането на образовани руснаци от средната класа с финансови възможности докато САЩ и ЕС затягат контрола върху износа на технологии, включително на микроелектроника, които ще възпрепятстват технологичното развитие в Русия в продължение на години, предупреждават икономистите.

В същото време решението на чуждестранните компании да прекратят своя бизнес с Русия ще доведе до отслабване на важни за страната сектори, добавят от IIF.

По-рано в четвъртък САЩ и съюзниците им засилиха натиска върху Москва заради нашествието ѝ в Украйна, след като Вашингтон наложи нови санкции на десетки руски компании в областта на отбраната, стотици членове на парламента и главния изпълнителен директор на най-голямата банка в страната.

Американското министерство на финансите публикува и насоки на сайта си с предупреждение, че свързани със злато трансакции с участието на Русия може да бъдат подложени на санкции от американските власти - ход, който цели да предотврати възможността Москва да се измъкне от съществуващи санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Едва ли му пука на Вожда за това.Не мисля,че икономиката стои на високо място в приоритетите на Владимир Владимирович, за него тя е по-скоро притурка към Военно промишленият комплекс и служи колкото да го поддържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още