IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиринговата къща Clearstream е блокирала сметката на руския национален депозитар

Решението за рестартиране ще се основава на преглед от регулаторните органи в Люксембург

13:13 | 25.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Руският национален сетълмент депозитар съобщава, че сметката му в Clearstream - базираната в Люксембург клирингова къща, която обработва плащания за много от корпоративните и държавни облигации на страната, е блокирана, предава Bloomberg.

Операции не са провеждани след 24 март, посочва на уебсайта си руският национален депозитар.

Решението за рестартиране ще се основава на преглед от регулаторните органи в Люксембург, допълва се в изявлението.

Този ход увеличава серията ограничения, наложени на Русия, след като нахлуването на руската армия в Украйна предизвика широки санкции и капиталов контрол.

Решението на Clearstream вероятно допълнително ще натовари процеса на плащане на купони от страната.

Clearstream участва в успешни плащания за компании, включително руския газов гигант „Газпром“ и държавната лизингова компания GTLK. През клиринговата къща са минали купони за 117 млн. долара, платени от руската държава през миналата година.

Clearstream не участва в плащането на купон от 66 млн. долара, дължим в началото на тази седмица по руски държавни облигации. Средствата са започнали да се появяват по сметките на инвеститори късно в четвъртък.

Клиринговата къща не носи отговорност и за изчистването на следващото лихвено плащане на Русия, дължимо на 28 март - купон от 102 млн. долара по облигации с падеж през 2035 г., който идва с опция за плащане в рубли.

Облигационният купон или обратното изкупуване обикновено преминава от кредитополучателя към неговата банка кореспондент, след това към агента по плащанията и нататък към клирингова къща, например Clearstream. От клиринговата къща плащането се разпространява до различните банки попечители за притежатели на облигации по целия свят и накрая в техните индивидуални сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още