IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходорковски: Да кажем, че Путин превърна рублата в хартия, е обида за хартията

Руското общество рискува да се превърне не просто в заложник на фашистките идеи и престъпления на Кремъл, а в негов съучастник, казва дисидентът

13:13 | 26.03.22 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Еluca Colla/Bloomberg</em></p>

Снимка: Еluca Colla/Bloomberg

„Пакет хартия в магазините на Русия струва 2000 рубли. В него има 500 листа. Излиза, че лист хартия А4 е не само четири пъти по-скъп от рублата, но и струва повече, отколкото акция на „Сбербанк“ на борсата в Лондон. Тоест, да кажем, че Путин е превърнал рублите и руските акции в хартия, би било обида за хартията“. С този язвителен коментар в Twitter руският опозиционер и бивши руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл Михаил Ходорковски описа случващото се в икономиката на Русия в момента.

А в материал за Financial Times той признава, че през първите няколко дни от войната в Украйна не е можел да спи.

„В продължение на 10 години в затворите на Владимир Путин спях спокойно. Дори през нощта, когато ме раниха с нож в лицето, отидох до лазарета, за да ме зашият, върнах се в леглото, обърнах окървавената възглавница и заспах като бебе. Но сега не мога… Харков, Киев, Мариупол - кръв, болка, страдание. Мирни животи са разрушени. Убити деца. Трупове върху трупове. И за какво? За един стар мафиот, който, както често се случва, е обсебен от идеята да възстанови империята в края на живота си“, коментира още дисидентът.

И припомня, че Путин неведнъж е правил подобни неща. През 1999 г., когато се издигна от неизвестността на фона на терористичните актове и войната в Чечения, той разбра, че империята е нотка, която може да развълнува сърцето на руското общество. През 2008 г., дори когато предаде президентския пост на Дмитрий Медведев, той предизвика война в Грузия и си осигури властта. През 2014 г., когато заради народното недоволство руснаците излязоха на улицата, той анексира Крим и подкрепата му скочи до небето.

„А сега, след лошото управление на пандемията и десетилетие без икономически растеж, той започва нова война“, пише още Ходорковски

Как ще отговори Русия? Безброй руснаци имат роднини, приятели и корени в Украйна. „Моето собствено семейство замина преди 100 години по време на Руската революция. Москва е моят роден град и този на родителите ми, но Харков, Житомир и Одеса не са ни чужди. Там са погребани моите предци, а аз имам - имах - роднини, които живеят там. Десетки милиони руснаци могат да кажат същото“, пише още руснакът.

И цитира „ужасяващи“ за него социологически проучвания: според тях 65-75% от руснаците подкрепят войната. Сериозните социолози обаче отказват да приемат тези анкети за чиста монета; анкетите, проведени в условията на диктатура, особено в условията на война, не означават нищо. Само малка част от запитаните се осмеляват да отговорят, а много от тях се страхуват да кажат какво наистина мислят.

„Все пак трябва да се признае, че подкрепата за войната е широко разпространена. Хората знаят, че нещо не е наред, но или се страхуват да се противопоставят, или просто не знаят как. Ако излезете на улицата на протест, ще загубите работата си или ще се озовете в затвора, а малцина могат да си позволят това в една бедна страна. Невъоръжената тълпа е безсилна срещу въоръжената охрана на Путин“, пише опозиционерът.

Отричането на фактите предлага психологическо бягство, а настъплението на пропагандата дава на хората инструментите за това: „Ние не воюваме с украинския народ, а го защитаваме от нацистите"; „Ние не бомбардираме градове, украинците сами си го правят"; „Ние не се борим с Украйна, а с американците и НАТО". И така нататък, цитира Ходорковски руските опорни точки.

По думите му много малко хора желаят да бъдат аутсайдери, които се противопоставят на това, което „всички мислят". Определянето на това, което „всички мислят", е основната задача на пропагандата. Ето защо Кремъл закрива социалните мрежи, които не са под негов контрол, пояснява той.

„Руснаците, намиращи се на сигурно място на Запад, остават обхванати от същата пропаганда. Те имат роднини, приятели и източници на доходи в родината. Искат да могат да ги посещават. Резултатът е успешен опит да се убедят, че ситуацията не е толкова проста. Трябва да се направи нещо. Освен от хуманитарни съображения, трябва да спрем един изключително опасен процес. Руското общество рискува да се превърне не просто в заложник на фашистките идеи и престъпления на Кремъл, а в негов съучастник. Това би било изключително опасно развитие, което не само ще даде на Кремъл мандат за продължаване на агресията, но и ще я насърчи“, пише още Ходорковски в анализа си за Financial Times.

Точно затова според него санкциите срещу Русия като държава (нещо, срещу което винаги е бил против) са наложителни. Нещо повече, те не бива да се отменят лесно.

„Никога не съм бил привърженик на това да принуждавам хората, моите съграждани, да се съпротивляват пред лицето на сериозен риск, но това е война. Или убиваш, или те убиват. На някои места това все още важи само в преносен смисъл, но в Украйна е съвсем реално. В тази ситуация рискът е цената, която трябва да платиш за оцеляването, за собствения си живот, за живота на другите хора и в крайна сметка за свободата. Аз отдавна съм направил своя избор по този въпрос. Ако исках безопасен и спокоен живот, имах такава възможност. Радвам се, че толкова много мои съграждани сега също правят този избор. Хиляди, дори десетки хиляди, излизат на улицата. Стотици хиляди са напуснали Русия, сред тях и много лидери на общественото мнение, които Кремъл целенасочено изтласква“, пише критикът на Путин.

Тези хора продължават борбата си от чужбина, опитвайки се да пробият до умовете и сърцата на съгражданите си. „Ние създадохме Антивоенния комитет на Русия и се опитваме да действаме заедно. Помагаме на бежанците и разпространяваме съвместното си послание до руската аудитория, която наброява милиони, както и до тези на Запад, които разбират, че тази трагедия е нещо общо за всички нас. Ние ще спечелим борбата за умовете на руския народ, побеждавайки не само Путин, но и самото явление путинизъм. За тази цел ние - украинци, руснаци, британци, западноевропейци, американци - трябва да разберем, че това не е просто война срещу Украйна, това е първият етап от нова борба, противопоставяща демокрацията на фашизма и диктатурата. От нас зависи да гарантираме, че тя ще бъде последната“, пише още той в заключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Хаха и защо пък да са в рубли като например САЩ са по голям производител на петрол :) Върви я арабските държави и пробвай да им дадеш нещо друго освен долари и евро :) Какви мечтатели само. До няколко години газта и петрола ще си останат на територията на Русия.Всички глобални вериги работят с долари и евро ! Защото не искаш докато пътува контейнера ти с частите от Испания, Япония и Мадагаскар за сглобяване в Китай да им се удвои цената ако са в рубли :) Понял ? Първо нека руснаците да произведат една съдомиялна и компютър и тогава ми обяснявай за рублите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Нищо не съперничи когато няма ИКОНОМИКА отзаде ! В случая няма ... или ако има то е с ранга на да кажем Италия :) Такива сривове можеш само да си мечтаеш защото продукта на ЕС е в пъти над руския. По скоро виж защото путин се подиграва със славянската писменост. Ако питаш Путин ти си македонец и то неосъзнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Абе какво им обясняваш шемети ! Путин им каза, че кирилицата е измислена от Македонци в Македония и те пак му вярват. Жалко ! Левски и Ботев са били напълно прави когато са твърдели, че руския ботуш е по лош от османския. От кого е измислена кирилицата и глаголицата другари ? Ако не знаете питайте пропагандата на путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 7
ledosvetlenie
преди 2 години
Юрка моли се да не влизаме от там къде другите излизат, че да не се окаже че с това евро вече никъде нищо не може да се купи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
България не е нито Южна, нито Северна Корея- от -01.01.2024г. влизаме в еврозоната. Всякакви намеци за български дефолт са смешна и нагла руска пропаганда. Вие дори не знаете, че България е във валутен борд, който ни пази именно от хиперинфлация и не я допуска, защото всички пари в оборот има покритие. Това го нямате в русия- неслучайно набиулина затвори вашата борса...Вашто руско посолство що показва на страницата си в България руски ракети- какво ни казвате руснаците с това- че ще ни пускате руски ракети, ли... Ами пробвайте- всеки българин грабва по едно руско дете във Варна и Бургас като жив щит- да ви видим тогава.. Нали уж сте много наперени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
*** мазен, средната заплата в пPocия преди войната беше 850 лв, а сега е към 500 лв. Средната пенсия вече е 160 лв, а минималната заплата 180 лв. Да ви е честит новия стандарт на живот! И това е само началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Не пиши глупости. Това, колко стоки ще си купиш със 100 рублички в Русия и със 100 лева туканка, би имало смисъл само ако средната заплата в България беше 53 б, колкото е в Русия. Втори път днес ти казвам, че нивото ти се срива със страшна скорост, а уж започна добре. Относно статията - самото съществуване на тоя ходорковски още на света показва само толерантността на руските власти. Нз защо Путин го търпи, явно са ме мн здрави нервите. Ще го питам само - Южна Корея маймyнска икономика ли е, щом 1 рубла се разменя за 12 южнокорейски вончета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ахаа, това ли официалната лъжа на кремъл по случая? Добре :))) явно върви все пак при някои вакуумизирани кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Немцов май се забърка с украинска *** с кавказки любовници. И го отнесе като куцо пиле домат! Слава Ухани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А копейничетата църкат, щото и те виждат ц.ъpвyлизацията на кремълската икономика. Няккъв слабоум гъгне отдолу, че петрола щял да е в рупли...сигурно, с огромния си дял от 8% от световния добия на пPocия, точно това ще стана. Общо взето групата на копейничетата са вдигнати да *** по нета, все едно ще променят нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още