IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходорковски: Да кажем, че Путин превърна рублата в хартия, е обида за хартията

Руското общество рискува да се превърне не просто в заложник на фашистките идеи и престъпления на Кремъл, а в негов съучастник, казва дисидентът

13:13 | 26.03.22 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Еluca Colla/Bloomberg</em></p>

Снимка: Еluca Colla/Bloomberg

„Пакет хартия в магазините на Русия струва 2000 рубли. В него има 500 листа. Излиза, че лист хартия А4 е не само четири пъти по-скъп от рублата, но и струва повече, отколкото акция на „Сбербанк“ на борсата в Лондон. Тоест, да кажем, че Путин е превърнал рублите и руските акции в хартия, би било обида за хартията“. С този язвителен коментар в Twitter руският опозиционер и бивши руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл Михаил Ходорковски описа случващото се в икономиката на Русия в момента.

А в материал за Financial Times той признава, че през първите няколко дни от войната в Украйна не е можел да спи.

„В продължение на 10 години в затворите на Владимир Путин спях спокойно. Дори през нощта, когато ме раниха с нож в лицето, отидох до лазарета, за да ме зашият, върнах се в леглото, обърнах окървавената възглавница и заспах като бебе. Но сега не мога… Харков, Киев, Мариупол - кръв, болка, страдание. Мирни животи са разрушени. Убити деца. Трупове върху трупове. И за какво? За един стар мафиот, който, както често се случва, е обсебен от идеята да възстанови империята в края на живота си“, коментира още дисидентът.

И припомня, че Путин неведнъж е правил подобни неща. През 1999 г., когато се издигна от неизвестността на фона на терористичните актове и войната в Чечения, той разбра, че империята е нотка, която може да развълнува сърцето на руското общество. През 2008 г., дори когато предаде президентския пост на Дмитрий Медведев, той предизвика война в Грузия и си осигури властта. През 2014 г., когато заради народното недоволство руснаците излязоха на улицата, той анексира Крим и подкрепата му скочи до небето.

„А сега, след лошото управление на пандемията и десетилетие без икономически растеж, той започва нова война“, пише още Ходорковски

Как ще отговори Русия? Безброй руснаци имат роднини, приятели и корени в Украйна. „Моето собствено семейство замина преди 100 години по време на Руската революция. Москва е моят роден град и този на родителите ми, но Харков, Житомир и Одеса не са ни чужди. Там са погребани моите предци, а аз имам - имах - роднини, които живеят там. Десетки милиони руснаци могат да кажат същото“, пише още руснакът.

И цитира „ужасяващи“ за него социологически проучвания: според тях 65-75% от руснаците подкрепят войната. Сериозните социолози обаче отказват да приемат тези анкети за чиста монета; анкетите, проведени в условията на диктатура, особено в условията на война, не означават нищо. Само малка част от запитаните се осмеляват да отговорят, а много от тях се страхуват да кажат какво наистина мислят.

„Все пак трябва да се признае, че подкрепата за войната е широко разпространена. Хората знаят, че нещо не е наред, но или се страхуват да се противопоставят, или просто не знаят как. Ако излезете на улицата на протест, ще загубите работата си или ще се озовете в затвора, а малцина могат да си позволят това в една бедна страна. Невъоръжената тълпа е безсилна срещу въоръжената охрана на Путин“, пише опозиционерът.

Отричането на фактите предлага психологическо бягство, а настъплението на пропагандата дава на хората инструментите за това: „Ние не воюваме с украинския народ, а го защитаваме от нацистите"; „Ние не бомбардираме градове, украинците сами си го правят"; „Ние не се борим с Украйна, а с американците и НАТО". И така нататък, цитира Ходорковски руските опорни точки.

По думите му много малко хора желаят да бъдат аутсайдери, които се противопоставят на това, което „всички мислят". Определянето на това, което „всички мислят", е основната задача на пропагандата. Ето защо Кремъл закрива социалните мрежи, които не са под негов контрол, пояснява той.

„Руснаците, намиращи се на сигурно място на Запад, остават обхванати от същата пропаганда. Те имат роднини, приятели и източници на доходи в родината. Искат да могат да ги посещават. Резултатът е успешен опит да се убедят, че ситуацията не е толкова проста. Трябва да се направи нещо. Освен от хуманитарни съображения, трябва да спрем един изключително опасен процес. Руското общество рискува да се превърне не просто в заложник на фашистките идеи и престъпления на Кремъл, а в негов съучастник. Това би било изключително опасно развитие, което не само ще даде на Кремъл мандат за продължаване на агресията, но и ще я насърчи“, пише още Ходорковски в анализа си за Financial Times.

Точно затова според него санкциите срещу Русия като държава (нещо, срещу което винаги е бил против) са наложителни. Нещо повече, те не бива да се отменят лесно.

„Никога не съм бил привърженик на това да принуждавам хората, моите съграждани, да се съпротивляват пред лицето на сериозен риск, но това е война. Или убиваш, или те убиват. На някои места това все още важи само в преносен смисъл, но в Украйна е съвсем реално. В тази ситуация рискът е цената, която трябва да платиш за оцеляването, за собствения си живот, за живота на другите хора и в крайна сметка за свободата. Аз отдавна съм направил своя избор по този въпрос. Ако исках безопасен и спокоен живот, имах такава възможност. Радвам се, че толкова много мои съграждани сега също правят този избор. Хиляди, дори десетки хиляди, излизат на улицата. Стотици хиляди са напуснали Русия, сред тях и много лидери на общественото мнение, които Кремъл целенасочено изтласква“, пише критикът на Путин.

Тези хора продължават борбата си от чужбина, опитвайки се да пробият до умовете и сърцата на съгражданите си. „Ние създадохме Антивоенния комитет на Русия и се опитваме да действаме заедно. Помагаме на бежанците и разпространяваме съвместното си послание до руската аудитория, която наброява милиони, както и до тези на Запад, които разбират, че тази трагедия е нещо общо за всички нас. Ние ще спечелим борбата за умовете на руския народ, побеждавайки не само Путин, но и самото явление путинизъм. За тази цел ние - украинци, руснаци, британци, западноевропейци, американци - трябва да разберем, че това не е просто война срещу Украйна, това е първият етап от нова борба, противопоставяща демокрацията на фашизма и диктатурата. От нас зависи да гарантираме, че тя ще бъде последната“, пише още той в заключение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Сто руски рубли са ти 1. 86 български лева- тези 100 рубли ще ти стигнат в София само да си купиш билетче в 1 посока на градския транспорт;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 2 години
А кво да кажем тогава за йената . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Една руска рубла струва... две български СТОТИНКИ- а ти искаш да я съизмерваш с ...американския долар;0 Да си чувал за индекс на паритет на покупателна способност;0 Я кажи- какви хранителни стоки и по колко броя от тях, можеш да си купиш с 100 руски рубли в сащ, България и русия;D За Виена изобщо не говоря- може и да ти стигнат за едно билетче за градския транспорт и си до там;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 2 години
Дори сега може да се провери, че същия пакет хартия за който говорите струва към 35$ поръчан от Amazon в САЩ. Сега като сметнем 35$ * 100 рубли колко прави имате ли калкулатор? Значи какво се оказва в САЩ $ има по-ниска покупателна способност от рублата в Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
До долните двама руски тро999лове- вие явно сте незрящи, че това е цитат от коментар на ходорковски... Или се пробвате пак да пропагандирате, че авторът на статията не цитира писмено изказване на ходорковски, а някакви лично свои пристрастия... Нагли сте- виждате само това, което изнася на доктрината герасимов и веднага го обявявате за ''лъжа на автора'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти още ли не си разбрал, че половината злато за обезпечение на рублата е замразено в американски и европейски институции. Вероятно ще отиде и за възстановяване на Украйна, но това е в бъдеще. Колкото да Васил Божков, колкото и да не го харсвам, то мнението му за Бойко Борисов съвпада с това на целият български народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Te са длъжни да опитат. Бащата на лъжата им го говори (не косвено звездите)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
studioaa
преди 2 години
Наистина се оляхте в лъжите. "Пакет хартия в магазините на Русия струва 2000 рубли. В него има 500 листа" Значи 1 пакет хартия струва 2 банкноти от 1000 рубли, които всъщност 1/10 лист хартия. Наистина тотално се излагате как не ви е срам да лъжете така и да вярвате, че няма да ви хванем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Да, да- ''Рублата в момента е много по-силна от еврото и може да си съперничи по сила даже с долара'' Ето РЕАЛНО колко струва твоята рубла в най-бедната държава в ЕС- България- 1000 руски рубли се разменят за ...18.58 български лева- видно от тук- https://bg.coinmill.com/BGN_RUB.html#RUB=1000 Интересно- в България каква покупателна способност имаш с 1000 руски рубли, които са 18.58 български лева- едни цигари, хляб, мляко , 200 гр сносен- а не най- евтиния- кашкавал и си дотам;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
studioaa
преди 2 години
Всички валути обезпечени със суровини или злато са изключително силни. Рублата в момента е много по-силна от еврото и може да си съперничи по сила даже с долара. За каква хартия бълнувате не знам и защо питате един ограбен еврейски магнат за мнението му това е все едно да се пита какво мисли Васил Божков за Бойко Борисов, което ние сме го чули толкова пъти. Напълно възможно е да видим споро срив на еврото спрямо рублата и долара да кажем 10 рубли = 1 EUR или 10 EUR = 1$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още