IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От април отпада задължителното носене на маски на закрито

Правителството няма да удължава след края на март срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка

19:09 | 26.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението е взето, след като темата е била детайлно и неколкократно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета в рамките на последния един месец, се уточнява в съобщението. Водещо е било разбирането, че след като вече близо две години страната се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Така от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка, информира пресслужбата.

През следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април, а целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Значи според местния кремълски слугинаж, ковида са го правили в украински лаборатории, а Пyттю го е спрял. Евалаааа, мислители! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Представи си че наесен се появи вариантът Хаяско на ковид вируса... Ептен заразен или ужпо-смъртоносен... Опаа кво стана пак извънредни обстоятелства лицеви пapцали и тн... Май тая зима взеха много да дърпат куката рибетата, та отпускат кукичката... за малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Смъндзаха военните биолаборатории и Ковида се спихна като ланския сняг. Май ще има Трибунал на престъпниците, но не по-рано от края на войната. А отмяната на извънредната епидемична обстановка автоматично хвърля в тъча експерименталните течности, които могат да се прилагат само при извънредни обстоятелства. Значи просто следва забрана за всякакви такива Ковид ваксини. Ама Фондерлай е поръчал 2 милиарда дози. Някой послъгва, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Petar2015
преди 2 години
Ето, ковида вече не е опасен. Две години медиите ни плашиха, но вече просто ще го броим за грип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
професионален *** е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Зелката не плямпаше толкова, за много плямпане се иска талант :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
ъхъ ... стана юристка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
На Путин трябва да му дадат Нобел по медицина. Утече се многогодишната истерия в канала точно за месец :) Само Зелката не доживя..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още