IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън за Путин: Този човек не може да остане на власт

Президентът на САЩ очаква „голяма битка между демокрацията и автокрацията". Белият дом частично поясни изявлението му за Путин

22:50 | 26.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън по време на речта си. <em>Снимка: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT</em></p>

Байдън по време на речта си. Снимка: EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Американският президент Джо Байдън завърши двудневното си посещение в Полша с реч в двора на Кралския замък във Варшава. Байдън използва посещението най-вече, за да изрази солидарността си с Украйна като жертва на руската агресивна война. Той припомни падането на Берлинската стена и диктатурите в Източна Европа и заяви: „Борбата за демокрация не приключи с края на Студената война. Русия задуши демокрацията (в собствената си страна) и се опитва да направи същото и на други места“.

Байдън порица руския лидер Владимир Путин в речта си в Полша в събота, като неколкократно го нарече „диктатор" и заяви, че той "не може да остане на власт" след инвазията в Украйна.

Той помоли световните демокрации да се подготвят за продължителен конфликт с правителството на Путин, като за пореден път призова съюзниците си да се противопоставят на противника, когото нарече „касапин".

"Трябва да сме наясно: Тази битка няма да бъде спечелена за дни и месеци", каза Байдън в силна реч в Кралския замък в края на пътуването си в Европа, за да покаже единството на съюзниците срещу Москва. „Трябва да се подготвим за предстоящата дълга битка“.

С лъжливи оправдания руският президент Путин нареди нападение срещу Украйна, каза в речта си американският президент. Но „тъмнината на автокрацията никога няма да угаси пламъка на свободата", каза Байдън и заяви - без да споменава изрично името на Путин: „За Бога, този човек не може да остане на власт."

Не беше ясно дали тази реплика е била включена в текста на речта, а по-късно служител на Белия дом заяви, че Байдън е имал предвид, че на Путин не може да бъде позволено да упражнява власт над съседите си или над региона и че президентът не е призовавал за смяна на режима в Русия.

Изключително необичайно е президент на САЩ да призовава изрично друг лидер да бъде отстранен от власт, особено в страна с ядрени оръжия с размерите на Русия. 

Бившият президент Доналд Тръмп се опита да принуди венецуелския президент Николас Мадуро да се оттегли от властта, а бившият президент Барак Обама заяви през 2011 г., че сирийският Башар Асад „трябва да си отиде". И Мадуро, и Асад продължават да контролират своите държави.

Байдън се позова на известна антикомунистическа реч на бившия президент Роналд Рейгън, който през 1987 г. моли Съветския съюз да „събори тази стена" в Берлин. Тя падна малко повече от две години по-късно.

Ревностен католик, Байдън започна речта си в замъка с думите, които папа Йоан Павел II за първи път отправи към тълпата на площад "Свети Петър" в Рим след избирането си през 1978 г.: "Не се страхувайте!" Изборът на полския папа имаше решаващ принос за преодоляването на диктатурите. По-рано на Националния стадион във Варшава президентът разговаря с бежанците от Украйна и взе на ръце техните деца. По време на тази среща той нарече Путин "касапин" (месар). „Видях сълзите в очите на майките", каза по-късно Байдън.

Embed from Getty ImagesБайдън, чието изказване беше посрещано с бурни възгласи от публиката, където се издигнаха полски, украински и американски знамена, отправи остро предупреждение към Путин: „Не си и помисляйте да се придвижвате и на един-единствен сантиметър от територията на НАТО“, Той заяви, че САЩ имат "свещено задължение" да "защитават всеки сантиметър от територията на НАТО".

Белият дом изчисли, че на речта са присъствали до 1000 души, включително полският президент Анджей Дуда, украинският външен министър Дмитрий Кулеба и Светлана Циханоуска, лидер на опозицията в Беларус, както и местни ученици, служители на американското посолство.

„Моето послание към народа на Украйна е послание, което предадох днес на министъра на външните работи и министъра на отбраната на Украйна, които, вярвам, са тук тази вечер - ние сме с вас, точка", каза Байдън.

Но той също така увери руския народ, че той не е враг на САЩ и техните съюзници.

Според президента на САЩ заради строгите западни санкции руската икономика ще се срине „наполовина" през следващите години. Преди руската агресивна война в Украйна Русия беше единадесетата по големина икономика в света; скоро тя едва ли ще бъде сред 20-те най-големи, заяви Байдън в събота във Варшава.

Според него санкциите са толкова ефективни, че могат да се сравняват с „военна сила". Икономическите разходи подкопават и руската армия, добави Байдън. „В резултат на тези безпрецедентни санкции рублата почти веднага се превърна в руини", каза Байдън, визирайки драматичното обезценяване на руската национална валута. „През следващите години икономиката ще се свие наполовина", каза той.

Повече от 10 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат домовете си, а над 3,4 милиона са напуснали страната, включително над 2 милиона са пристигнали в Полша. В един момент Байдън сниши глас, когато говореше за тежкото положение на избягалите.

„Помощта за тези бежанци не е нещо, което Полша или която и да е друга нация трябва да носи сама", каза той.

По-рано Байдън посети украински бежанци, което напомни за залозите на конфликта, в който САЩ обещаха, че няма да се намесват пряко. Въпреки това самият Байдън заяви, че войната може да предизвика „Трета световна война" без внимателно калибриране.

Все още не е ясно дали САЩ и техните съюзници могат да помогнат за прекратяването на конфликта, без сами да произведат изстрел, тъй като малко преди речта на Байдън се появиха съобщения, че руснаците са атакували близо до Лвов, град само на около час от полската граница. Байдън отхвърли молбите на Украйна НАТО да затвори въздушното пространство на страната, ролята на Китай в конфликта е неясна, а въпросите за ефективността на финансовите санкции и колко бързо Европа може да се откаже от руския газ са много.

В събота Байдън, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин проведоха изненадваща среща във Варшава със съответните министри на Украйна - Олексий Ресников и Дмитрий Кулеба. Последният бе пристигнал в Полша от Киев с влак - понастоящем най-безопасния вид транспорт в страната, което е било пазено в тайна до последния момент. Байдън обеща „по-нататъшна подкрепа" за укрепване на отбранителния капацитет на Украйна.

Пътуването на американския президент, което започна с по-ранна спирка в Брюксел, има за цел да укрепи съюзите с НАТО, Г-7 и Европейския съюз и да засили подкрепата за Украйна. В Брюксел Байдън призова Русия да бъде изключена от Групата на 20-те и призова Украйна да бъде поканена да участва в сесиите.

Байдън също така обяви ангажимент за увеличаване на световните доставки на втечнен природен газ за Европа като част от усилията за откъсване на блока от руските енергийни доставки, като същевременно наложи нови санкции на руски политици и юридически лица. САЩ обещаха да приемат до 100 000 души, бягащи от Украйна, въпреки че официалните лица не казаха за какъв период от време може да се случи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 2
wart
преди 1 година
Тоя изкуфял престъпник си мисли,че светът принадлежи на тях а той лично определя хората които " заслужават" да бъдат на власт. От тая престъпна и прoклета *** от "Хартиената империя" от Империя на лъжите " от това " Световно зло" кога човечеството ще се "отърве " ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
4un4o.
преди 1 година
https://youtube.com/shorts/EQeTia3IHfk?feature=share идем за всички нацисти и англосакси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
Lemon's
преди 1 година
Най-силната реч на Байдън. Гордея се че сме в НАТО, въпреки че се чудя дали го заслужаваме? Нямаме и един полезен ход, с който да завим категорично, че заслужаваме да сме сред тези велики страни /цивилизацията/!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
Lemon's
преди 1 година
Страхотен отговор. Респект!Мисля си, че ментално е увреден, същата позиция е заел срещу Мъск.Крещи тук, че акциите на Тесла са балон откакто бяха $400, сега минаха $1000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 10
GiRo
преди 1 година
Нещастно детство, неуспех с жените, професионален провал... Не знам, но има нещо много сбъркано в теб. Да оправдаваш това, което се случва. Да обвиняваш всички други, но не и Путин. Какво още трябва да направи този сатрап, че да трепне нещо в теб? Ад в Мариопул НЯМАШЕ, преди да дойдат твоите любими ***. Нямаше такъв и в Киев, Харков и купища други украински градове. Виждам, че руската пропаганда тотално е промила мозъчето. Може би просто си мечтаеш за 16-та република? За твое огромно съжаление обаче, тук сме в ЕС/НАТО, така че или свиквай или хващай пътя към Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
дядя Вова
преди 1 година
Безгръбначни?, вие кога ще станете гръбначни и да обявите бойкот на руското гориво?! Аа??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
Императорът
преди 1 година
Забрави да кажеш и че ги яде - децата. Всеки ден руските войници закусват печено украинченце. До него - майка му - нaбивана на кол - за да ги забавлява музикално. Тая укpoпска пропаганда си я пъхни отзад. Те хилядите хора, спасили се от адът на Мариуполь си казват кой не ги е пускал да се евакуират и ги е разстрелвал - и кой ги е спасил накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
penman
преди 1 година
Дядя Вова поне не крие работодателя си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
penman
преди 1 година
Импо е или умствно вреден или платен Кремълски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
дядя Вова
преди 1 година
Тоя изветрял дядка казъл, че 1$ станал 200 рубли. Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още