IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Янков: Светът отново ще бъде разделен на блокове за търговия и инвестиции

В краткосрочен и средносрочен план войната ще доведе до малка рецесия заради високите цени на енергията и суровините, прогнозира той

15:55 | 27.03.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В следващите години вероятно ще имаме масово пребазиране, т.нар. оншоринг, на производства обратно към страните - източник на капитал. Това каза Никола Янков, управляващ партньор на "Експат Капитал", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Големите корпорации, които движат големите капиталови потоци, в момента преосмислят своите намерения и започват да хеджират своите производства.

България има шанс да бъде бенефициент в този процес, ако българското правителство престане да се заиграва с руската карта. Ние трябва да се държим като стабилен западен партньор, член на НАТО, с ангажименти в тази организация и член на ЕС с ангажименти към Европейския съюз. В момента се държим като една неутрална страна. Опитваме се да "балансираме между незнам точно какво", което прави изключително лошо впечатление на бизнеса в Западния свят.

"България може да пропусне своя шанса да привлече към себе си част от тези капиталови потоци, ако продължим с това безумно поведение".

Путин продължава да излиза с решения, които водят до самосанкциониране на Русия. Така гостът коментира искането на Москва руският газ да бъде плащан в рубли. Това не е начин да увеличи стойността на рублата, а начин да спре да продава нефт и газ, защото никой няма рубли и никой няма намерение да купува от Руската централна банка. Така че няма да има руски нефт и газ, платим в рубли.

Това прилича много на решението за обявяването на мораториума за корпоративните и държавните дългове на Русия, което беше прието преди две седмици. То не беше спазено, защото Русия си плати като нормален длължник в долари всички задължения миналата седмица.

Както бързо бе забравено решението за мораториума, така бързо ще бъде забравено и решението руския газ да се плаща в рубли. Ако Русия иска да продава нефт и газ, това ще става по сегашния начин.

"В средносрочен и краткосрочен план войната ще доведе до малка рецесия, която ще е продиктувана от високите цени на енергоносителите и суровините. Възможно е да наблюдаваме стагфлация. Тоест, инфлация в комбинация с рецесия".

В дългосрочен план ще има преразпределение в процеса на глобализация и отново накъсване на света в икономически план. Тоест, ще се образуват отново блокове, в които ще се търгува и ще се инвестира.

Тоталитарните държави и държавите с висок политически риск ще бъдат постепенно изолирани от частния сектор - Китай, Русия, както и други тоталитарни държави, които очевидно с материализацията на политическия риск, който забелязахме, с непредсказуемостта на това поведение на тези държави, големите корпорации няма повече да инвестират в тези държави.

Вероятно ще бъдем свидетели на преместване на производствата от Китай към развития свят - към Европа и Съединените щати.

Всички инвеститори в Русия си загубиха 100% от парите.

Владимир Путин живее в собствена вселена, каза гостът. По думите му нереалистичните му очаквания за войната, която започна, ще имат много висока цена, но "това ще е края на Путин и може би края на Русия в сегашния ѝ вид".

Русия контролира голяма част от производството на нефт и газ. Основният проблем е в Европа, защото ние сме свързани с тръби с руснаците и капацитетът да се внася газ извън руските обеми е минимален.

При металите руските обеми ще излязат от пазара, ще бъдат заменени от производства на други места, това няма да е катаклизъм от планетарен характер.

"Ако няма политическа промяна в следващите няколко месеца, най-вероятно Русия ще стане нещо като Куба или Северна Корея - една сготвена в собствен сос за години напред страна".

Руснаците, които живеят под похлупак, упоени от медиите на държавата, в един момент ще забележат какво става. Всъщност там хората все още не вярват във всичко, което си говорим сега с вас. Те са убедени, че нещата не са така. Вероятно ще прогледнат обаче, рано или късно, и това ще бъде краят на Русия в този й вид. 

Кога Венецуела може да започне да произвежда и продава петрол, ако се договори със САЩ? Каква е ролята на БНБ към момента и каква би трябвало да бъде? Защо е БНБ е една "твърде затворена и тиха структура" и то "в лошия смисъл" на думата, "изненадваща с лошо"? Умря ли Зелената сделка?

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ти си де.бил, нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Сега като спре Козлодуй, защото няма части и гориво, ще започнем да внасяме. Абе Европа е много умна! Сащисаните си прокарват тънко интересите, а умна Еуропа ще го издуха здраво! Ние ще сме водачите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 2 години
Е, нали това беше целта на Сащисаните, да отцепят Европа от Русия и да си я ползват както намерят за добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Money
преди 2 години
Да, Янков, единият "блок" ще бъде Русия със статуса на Северна Корея ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
в момента износа е между 1500-2000 мг./ч - малко ли ти се струва ? А това че износа по време на соца беше за сметка на вътрешното потребление и изнасяхме за турция а ние стояхме на тъмно и студено изобщо няма смисъл да го коментираме има вече достатъчно информация навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 2 години
Русия и зърно внасяше пък започна да изнася - За разлика от нас и Литва дето изнасяхме ток а литовците вече внасят щото и тех като нас ги прекараха да си затворят централата скоро и ние ще ги последваме щото един и същи ментор слушаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
така е, но моя коментар е за тролчето вова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 2 години
Лекарства например или не знаеш че Русия внася почти 50 % от лекарства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Какъв внос бе кухо нали сте забранили износа за Русия за какво са им долари и евро те не случайно са ги оставили тези 300 мега бимберици за какво им е неконвертируема шума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Неееее плащането ще става - Со рубли или со дyпе, а рубли нема та единственият въпрос дето остава плащането ще е с възeлин или без
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още