IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкции и дажби - новият шок за компаниите

Мениджърите отново са изправени пред тест, но пандемията предлага модел за оцеляване

15:45 | 10.04.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Ако имате автомобил на дизел, може би е добре да го напълните догоре. Според Ръсел Харди главният изпълнителен директор на петролната търговска компания Vitol Европа е напът да пожъне плодовете от „системния си недостиг“ на гориво. Около половината от вноса на дизелово гориво в Европа идва от ударената от санкции Европа, пише Financial Times.

Той не използва думата „дажби“, но заедно с други на Световната среща по суровините на FT миналата седмица признава възможността за такива. С поскъпването на суровия петрол Бен Лукок, съръководител на търговията с петрол в Trafigura, казва, че вече вижда доказателства за презапасяване – грозната сестра на дажбите.

Някои европейски правителства подготвят гражданите си за жертви. Ако Русия отмъсти на враговете си, като затвори тръбопроводите, които доставят повечето природен газ на Германия, вероятни са по-широки енергийни спирания. Приоритетите следващата зима ще бъдат решение „политически“, смята германският министър на икономиката. В същото време Ирландия прибягва до „военен“ тип стимули за отглеждането култури, които могат да облекчат потенциалната криза в доставките на храна.

В зависимост от това, което четете, 40-те години на миналия век се случват отново, когато военните дажби бяха наложени почти в цял свят. Или сме отново в 70-те – епохата на световния петролен шок и тридневната работна седмица във Великобритания. Мерките, с които да се преодолее недостига на енергоизточници, тогава включват прекъсвания на тока и забрана на телевизията след 10:30 вечерта. (Компаниите протестират, че телевизията „събира семейството в една слабо осветена стая“, спестявайки, а не изразходвайки, енергия.

Как може подобен недостиг да засегне управлението на компаниите?

Пандемията предоставя груб пример за това. Кризата ускори решения, които бяха на пауза, докато мениджърите дигитализираха и опростява неефективните аналогови начини на работа. Ограничени от блокади и невъзможност за пътувания, екипите откриха нови начини да ремонтират или преоборудват производствени линии отдалече и експериментираха с онлайн алтернативи на срещи и социални събития. Някои подчинени неочаквано се издигнаха, отговаряйки на предизвикателството, докато други предполагаеми лидери се разпаднаха.

Неочакваните шокове разтърсиха организациите от заседателната зала надолу. Внезапно стратегията е остаряла или вече не пасва на целта: само вижте внезапното оттегляне на компаниите от Русия или прибързаното завладяване на обтегнатите вериги на доставки. Оказва се, че липсват структури за взимане на решения. Хората затягат коланите, а културите прискърцват. Компаниите често осъзнават, че трябва да забравят „съществуващите бизнес процеси“, сочи нов доклад за журнала Business & Information Systems Engineering.

Група учени проучва влиянието на шоковете върху управлението на бизнес процесите. Те идентифицират безброй предизвикателства пред мениджърите, особено по време на това, което наричат „фаза на първоначалния шок“, когато процесите са в хаос. Но посочват и възможности. Организациите могат да се адаптират към първоначалния удар и последвалите вторични трусове (например последователните вълни от Covid-19). За тези, които се справят, нуждата наистина може да е майка на изобретението, когато се налага подходът тип „направи и поправи“.

Международното движение на червения кръст и червения полумесец например превключва управленската си структура към „кризисен режим“, когато трябва да предоставя помощ. От друга страна НАСА изпита трудност да се адаптира към серията бедствия, които удариха американската космическа агенция в края на 20 век, въпреки че реформира процедурите си.

Един начин, по който компаниите ще реагират на енергийни дажби е да опитат да подсигурят доставките си и да подобрят ефективността си. В средносрочен план те може да ускорят преминаване към възобновяеми източници – макар че трейдъри коментират миналата седмица, че очакват първо бърза тласък към алтернативите на изкопаемите горива.

След като опростят ролите, задълженията и методите, за да се адаптират към шока на войната организациите трябва внимателно да обмислят дали да внедрят тези промени в начина, по който работят. Учейки се от своя и от опита на другите по време на криза подобрява реакцията на мениджърите при следващото бедствие.

Разбира се, това, което се проявява просто като по-високи цени на храните и енергийните източници в северното полукълбо, ще се прояви като глад в части на развиващия се свят. В краткосрочен план богатите европейски икономики трябва да могат да убедят компаниите и отделните лица да допринесат, за да се спре ужаса за украинците. Пролетта дойде и спирането на отоплението не е голямо искане за повечето. След две години на строги държавни мерки срещу Covid хората може би дори са понижили очакванията си в името на по-широка интерес (макар че протестите срещу блокадите предполагат, че обратното също е възможно).

Шоковете и вторичните трусове обаче ще продължат да идват.

Силви Берман, бивш посланик на Франция в Русия, предупреди на срещата за суровините, че европейските граждани са подготвени да изживеят краткосрочна болка сега, тъй като руската инвазия провокира „много емоции... но през ноември ще бъде различно, тъй като няма да има запази, ще бъде студено и емоциите няма да са толкова много“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Тази статия се е получила като манджа с грозде. Завъртян начин политиците да кажат "чака ви нова криза, ама ние не сме виновни". След години, когато не останат живи свидетели, учебниците по история ще бъдат пренаписани. За Черната Зима и последвалия Велик Глад, ще бъде обвинена Русия дето спряла горивото на ЕС и му наложила санкции (и принудително отглеждане на украинци). После дошъл чичо Сам, на кораб пълен с втечнен газ и донесъл светлина в студената Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, Пyттю се самозатри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 1 година
"Санкции и дажби - новият шок за компаниите" . . . или как г ъз глава затрива . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
къде ходи ... у канада ли ? ами при бай Ставри ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Ми то да не сме тоталитарна държава.?!!?При демокрацията правителството/парламента, като не се справя си ходи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Сутринта се събудих и за момент бях объркан, но после си спомних, че винаги сме били във война с Океания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
"...европейските граждани са подготвени да изживеят краткосрочна болка сега, тъй като руската инвазия провокира много емоции... но през ноември ще бъде различно, тъй като няма да има запаси, ще бъде студено и емоциите няма да са толкова много... мммне ... емоциите ше са в повечко тогаз , като на правителствата ше им се наложи да репресират "европейския гражданин"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още