IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Санкциите срещу Москва вредят на търговията ни с Русия

Пекин призова Вашингтон да се отнася сериозно към опасенията на азиатската страна относно икономическите щети от наказателните мерки

13:20 | 28.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай отхвърли спекулациите, че може да се опита да заобиколи международните санкции срещу Русия, като същевременно се оплака, че наказателните мерки срещу Москва са навредили на нормалните търговски отношения с неговия ключов дипломатически партньор, съобщава Bloomberg. 

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Уан Уънбин заяви, че китайските дипломати се стремят към спазването на санкциите. Той повтори, че Китай ще предприеме необходимите мерки, за да защити това, което смята за свои законни права и интереси.

„Текущият проблем не е, че някоя страна иска да помогне на Русия да заобиколи санкциите, а по-скоро, че се отчитат ненужни щети на нормалния търговски обмен с Русия, включително между Китай и Русия“, изтъква Уан на пресконференция в Пекин. „Призоваваме САЩ да се отнасят сериозно към опасенията на Китай, като същевременно решат въпроса с Украйна и отношенията с Русия, и да се въздържат от накърняване на законните права и интереси на Китай“, добавя говорителят.

Китайски компании и правителствени служители търсят начини да се съобразят с водените от САЩ санкции срещу Русия, премахвайки опасенията на администрацията на президента Джо Байдън, че Пекин ще помогне на руския държавен глава Владимир Путин да ги избегне. Исканията на китайски дипломати във Вашингтон за подробности относно санкциите карат американските служители да мислят, че Китай може просто да търси вратички, за да помогне на Русия.

Уан заобиколи въпроса относно забележките на президента на САЩ Джо Байдън в своята реч по време на посещението си във Варшава, Полша, че Путин „не може да остане на власт“, като само повтори призива на Пекин - „всички страни“ да поемат отговорност и да играят конструктивна роля в кризата в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
то па една търговия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Така е :) И като не ти изнася трейдването в долари и евро гуд бай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ай стига сте мърморили, ако не бяха западните потребители още щяхте да дремете с военните куртки от лятната колекция на Мао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Трейдвайте си в рубли и юани и готово :) Нали омпа така каза и вовата и още фенове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още