IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei се изсмя на САЩ – отчита 76% ръст на печалбата въпреки натиска на Вашингтон

Увеличената рентабилност на Huawei подкрепя ръста на паричния поток и свива дела на задълженията, изтъква в първата си пресконференция в Китай Мън Уанджоу

14:12 | 28.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нетната печалба на Huawei Technologies е нараснала с повече от 75% през 2021 г. въпреки първия в историята на китайската телекомуникационна компания спад на приходите и въпреки мерките на Вашингтон срещу дружеството. Ръстът на печалбата се дължи на стабилното увеличение на рентабилността и еднократните печалби от отделянето на звеното за смартфони Honor и бизнеса със сървърни услуги, съобщава Nikkei Asia Review. 

„Въпреки спада на приходите през 2021 г. способността ни да генерираме печалба и парични потоци се увеличава, като показваме, че сме по-способни да се справяме с несигурността“, заяви финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу по време на пресконференция, първата за нея в Китай, откакто се завърна в страната. Investor.bg припомня, че в края на септември 2021 г. Мън се върна в Китай, след като постигна споразумение с американските прокурори в края на делото срещу нея за банкова измама. Тя беше арестувана на международното летище във Ванкувър по разпореждане на американски съд и срещу нея бяха повдигнати обвинения в банкови и телекомуникационни измами заради предполагаемо подвеждане на HSBC през 2013 г. за сделки на отдела за телекомуникационно оборудване в Иран.

Според Мън увеличената рентабилност на Huawei също е помогнала за ръста на паричния поток на компанията и е намалила дела на задълженията. „Общата финансова структура на [Huawei] стана по-устойчива и гъвкава“, подчерта финансовият директор.

Китайският телекомуникационен гигант беше поставен в черен списък на САЩ през 2019 г., който ограничава продажбите за компанията за дейности, противоречащи на националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ. Ограниченията засегнаха компанията, която отбеляза през първото полугодие на 2021 г. най-големия спад на приходите си в историята.

Huawei Huawei

Финансовият директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу. Снимка: Bloomberg L.P.

Huawei отчита общи приходи за 2021 г. в размер на 636,8 млрд. юана (99,9 млрд. долара), което представлява спад от 28,5% спрямо данните за 2020 г. Нетната печалба обаче расте със 75,9% до 113,7 млрд. юана. Това включва еднократните печалби от продажбата на бизнеса Honor и звеното за сървърни услуги. Размерът на тези постъпления обаче не беше разкрит.

Приходите намаляват и в трите ключови бизнес групи на Huawei. Звеното за потребителска електроника, което някога беше водещият сегмент, отчита спад на приходите с близо 50% за годината. Приходите при бизнеса с телекомуникационно и комуникационно оборудване и инфраструктура спадат с 6,97%, докато корпоративният бизнес на компанията, включително със сървъри и облачни услуги, записва спад на приходите в размер на 2%.

Въпреки мерките от страна на Вашингтон Huawei подчерта силните страни на своя 5G бизнес на отвъдграничните пазари. Резултатите от тестове на трети страни установиха, че 5G мрежите, изградени от Huawei за клиенти в 13 държави - включително Швейцария, Германия, Финландия, Холандия, Южна Корея и Саудитска Арабия - осигуряват "най-доброто потребителско изживяване", изтъква компанията. Huawei добавя, че е подписала 3000 търговски договора за индустриални 5G приложения за фабрики, мини, заводи за обработка на желязо и стомана, пристанища, болници и др.

За да се противопостави на ограничителните мерки на САЩ, Huawei увеличи инвестициите си в изследвания и разработки през последните няколко години. Разходите на компанията за научноизследователска и развойна дейност надхвърлят 142,7 млрд. юана за миналата година, което се равнява на 22,4% от приходите ѝ. Huawei също така агресивно инвестира в сектора на полупроводниците в Китай, след като Вашингтон ограничи достъпа ѝ до подобни технологии от САЩ - отговор, който е в съответствие с амбицията на Китай да направи страната по-самодостатъчна по отношение на чиповете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Huawei не е публично търгувана компания. Може да си съчинява каквито иска числа мен не ме интересува ако не мога да си купя акции, да печеля дивидент или да участвам в управлението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 1 година
Ето една цифра, разходи за развойна дейност 22.4 млрд долара....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Изводите сякаш противоречат на числата. Но едно е сигурно - каквото не те убие те прави по-силен. Още един независим играч в бранша ще е от полза за потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Лъчо
преди 2 години
Пропагандна статия копната от Китайски сайт. В американски вестник би звучала така " САЩ се изсмя на Huawei "- Huawei отчита спад на приходите с близо 50% за годината- потребителска електроника . Приходите при бизнеса с телекомуникационно и комуникационно оборудване и инфраструктура спадат с 6,97%, докато корпоративният бизнес на компанията, включително със сървъри и облачни услуги, записва спад на приходите в размер на 2%. Продават две големи звена от бизнеса , не споменават на каква стойност и хоп 75% овеличение на печалбата хахах .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още